Minder dan 10 vrouwen sterven jaarlijks tijdens zwangerschap of bevalling

30/10/14-CBS. De kans dat vrouwen tijdens de zwangerschap of bevalling overlijden is sinds de helft van de twintigste eeuw meer dan tien keer zo klein geworden. De afname vond vooral plaats in de periode 1950-1970. Vanaf 2007 sterven minder dan tien vrouwen per jaar tijdens zwangerschap of bevalling. De kans om te overlijden tijdens zwangerschap of bevalling is hoger bij oudere vrouwen. Dit maakt het CBS vandaag bekend.

Sterke afname sterfte vrouwen rondom zwangerschap of bevalling

In 1950 overleden 241 vrouwen tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling, ofwel 105 per 100 duizend levendgeboren kinderen. Tot begin jaren 70 is dit aantal fors gedaald, onder andere door verbeterde prenatale zorg, verloskundige zorg en kraamzorg, maar ook door de invoering van de (orale) anticonceptie. Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling. Lees verder ->

sorrenblik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s