VROUWEN IN DE ARABISCHE WERElD: Heldinnen van de revolutie

Auteurs: Tonny Filedt Kok en Helma Nijssen

Tijdens de gouverneursvergaderingen in Palermo en Budapest zochten Akke Timmermans en ondergetekende Tonny Filedt Kok Soroptimisten uit Egypte en Tunesië op. In daaropvolgende contac ten werd al snel duidelijk dat de Egyptische vrouwen door angst gedreven werden. Bang voor afluisterpraktijken en andere voor hen bedreigende mediacontacten, vroegen zij met klem ons terug te trekken. De Tunesische vrouwen daarentegen zagen mogelijkheden de positie van vrouwen te versterken en onrecht te bestrijden. Inmiddels richtten Akke Timmermans en Koos Kingma samen met ons de ‘Stichting Empowerment Soroptimisten’ op. Noodzakelijk vanwege het draagvlak voor onze initiatieven en nieuwe visie binnen het bestuur van de Nederlandse Unie om verantwoordelijkheden op clubniveau te stimuleren. Door regelmatig lezingen te houden bij verschillende clubs, ontvingen wij support en vele donaties, zoals van club Hoorn, die een prachtige bijdrage heeft gegeven.

Solidariteit
Eind 2011 bezochten we de beide clubs in Tunis voor de eerste maal. Om als Soroptimist onze solidariteit te tonen, en vooral samen met hen te focussen op het verbeteren van de wankele positie van vrouwen. Intussen werd duidelijk dat andere organisaties met de overheid zich inzetten op het bestrijden van werkeloosheid. In 2013 bezochten Koos en Helma beide clubs voor de tweede keer. Belangrijk om het gemeenschappelijk gevoel te onderhouden en gezamenlijk de nieuwe focus vast te stellen. Deze richtte zich nu op ‘Empowerment en Leiderschap’ met thema’s om hen te supporten in hun de- mocratiseringsproces. Het project werd op Marktplaats gezet en na invulling van onze

PFR, door SI voorgedragen voor de Best Practice Award. We zijn verrast met deze nominatie die we te danken hebben aan het feit dat we solidariteit via ons internationale netwerk van Soroptimisten zichtbaar maken. We hopen dat de prijs tijdens het congres in Istanbul in 2015 aan Nederland kan worden uitgereikt. Begin mei namen 28 Soroptimisten en vrouwen uit hun netwerk deel aan een vierdaagse training. Enthousiaste deelnemers maakten kennis met thema’s over leiderschap(-sstijlen), feedback en de impact van positieve benaderingen. Ze werden zich in toenemende mate bewust van hun kracht en kwaliteiten. Ze (h)erkennen dat het draagvlak voor verandering dicht bij jezelf ligt. We waren verrast door hun kracht en geweldige power; het vermogen om stil te staan bij hun vooruitgang. De beide Tunesische trainers, Imen Bakhouche en Sana ghenima, brachten precies díe topics in waardoor de deelnemers tot het laatst geboeid bleven. Vooral Sana, deskundige op het gebied van “female leadership” wist de juiste snaren te raken en een vertaalslag naar het Soroptimisme te leggen. De jongere aanwezigen zijn geïnteresseerd geraakt in het Soroptimisme en enkele gaven zelfs te kennen lid te willen worden. We blikken terug op een waardevolle training. De deelnemers zijn weerbaarder geworden; doordrongen van hun eigen talenten gaan ze de volgende fase in en mogelijk meer samen met andere Soroptimisten. Via ons bedanken zij alle clubs die deze training financieel mogelijk hebben gemaakt.

 

sorrenlicht

Soroptimistclub Hoorn e.o. is 1 van de clubs die zich voor een aantal jaren aan het Project Arabische Lente heeft verbonden. Met  o.a. de opbrengt van het lustrumsymposium van onze club en een jaarlijkse bijdrage willen we de vrouwen in Tunesie een steuntje in de rug geven op weg naar een gelijkwaardige positie voor vrouwen in deze samenleving

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s