Vrouwelijke ongedocumenteerde migranten onvoldoende toegang tot verloskundige zorg

small-1396697270Uit onderzoek* onder 22.171 ongedocumenteerde migranten uit negen Europese landen blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen (54%) geen toegang heeft tot verloskundige zorg. Ook blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde kinderen die op consult kwamen (66%) niet gevaccineerd waren tegen de bof, mazelen en rode hond. Het onderzoek over de zorg voor kwetsbare migranten is gedaan door Médecins du Monde, het Europese netwerk van Dokters van de Wereld. Zij vraagt medische professionals om de zorg voor mensen zonder verblijfspapieren toegankelijker te maken en specifiek aandacht te geven aan ongedocumenteerde vrouwen.

Ook in Nederland
In Nederland deden 123 ongedocumenteerde migranten aan het onderzoek mee en ook hun antwoorden illustreren een slecht perspectief; slechts 23% heeft een stabiele verblijfplaats en één op de vijf beoordeelt de eigen gezondheid als slecht of zelfs als zeer slecht. Het recht op zorg van veel personen die in de marge van de maatschappij leven lijkt daarmee ook in Nederland onvoldoende gewaarborgd.

127151-c945eb0b-c463-4a74-9967-486c5787f553-liberia_252029-original-1396963871Minimaal ‘bed, bad en broodvoorziening’
Naar aanleiding van het onderzoek, waarvan de resultaten verontrustend zijn, roept Dokters van de Wereld de Nederlandse overheid op om het recht op zorg voor migranten te waarborgen en hen bescherming te bieden. Het uitsluiten van kwetsbare personen van gezondheidszorg is volgens Dokters van de Wereld gevaarlijk voor de patiënt, kostbaar voor de samenleving en ook onethisch. Volgens Dokters van de Wereld zijn migranten zonder verblijfspapieren en ongedocumenteerde vrouwen in het bijzonder, extra kwetsbaar voor uitbuiting, misbruik en ziekte en is het waarborgen van adequate ‘bed, bad en broodvoorzieningen’ en medische begeleiding het minste wat de Nederlandse overheid kan bieden.

Online video
Dokters van de Wereld hoopt dat de Nederlandse samenleving richting migranten meer begrip toont. Juist om die reden lanceert de hulporganisatie vandaag een online video en presenteert zij het boek ‘Vrouwen op de vlucht’. Een bundel waarin tien vrouwen over hun land van herkomst, hun vlucht naar Europa en over hun schrijnende situatie in Nederland vertellen; kenmerkend zijn de heftige geweldservaringen en het teleurstellende Nederlandse asielbeleid. Het boekje kan men hier gratis downloaden.

*Onderzoek
De 22.171 personen uit negen Europese landen zijn in 2014 door medische vrijwilligers geïnterviewd over hun gezondheidssituatie en toegang tot zorg. Deze respondenten komen uit allerlei landen, wonen langere of kortere tijd in Europa en hebben al dan niet verblijfspapieren. Kenmerkend is dat zij vanwege hun juridische status óf door economische crisis onvoldoende toegang tot zorg krijgen en daarmee vermijdbaar gezondheidsverlies hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s