Spreuk om bij stil te staan

helen keller

Helen Keller (1880 – 1968) was een Amerikaanse schrijfster en taalkundige. Op de leeftijd van 19 maanden werd zij als gevolg van een ziekte doof en blind. Nog voor haar zevende verjaardag leerde ze met de hulp van haar lerares Anne Sullivan te communiceren via het vingeralfabet, waarbij woorden in de hand worden gespeld.

Ze leerde braille, gebarentaal, liplezen met haar vingers en zelf spreken (al was dat moeilijk verstaanbaar voor buitenstaanders). Ze voltooide als eerste doofblinde een middelbare schoolopleiding en een universitaire studie. In 1904 studeerde Helen cum laude af aan het Radcliffe College in Boston (Bachelor of Arts. Ze leerde vijf talen, naast Engels ook Duits, Frans, Latijn en Grieks.

Helen Keller schreef een tiental boeken, waaronder haar autobiografie The Story of My Life (1903) en hield over de hele wereld lezingen over het onderwijs aan blinden en doven. Over de periode waarin lerares Anne Sullivan haar leerde ‘spreken’ is een film gemaakt: The Miracle Worker.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s