Wie zorgt straks voor wie?

Juni 2015
Vrouwen zijn vaker mantelzorger dan mannen: 60 om 40 procent. En als het gaat om intensieve, langdurige mantelzorg, wordt 70 procent door vrouwen gedaan en 30 door mannen. Vrees is dat die scheve verdeling alleen maar schever wordt. Wie zorgt straks voor wie?

Expertmeeting

De participatiesamenleving doet een groter beroep op ons om voor elkaar te zorgen. Er wordt bezuinigd op de formele zorgvoorzieningen en het beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en participatie naar gemeenten is gedecentraliseerd. De Nederlandse Vrouwen Raad organiseerde op 11 juni een expertmeeting waarin experts uit wetenschap, gemeenten, ministeries, maatschappelijke organisaties en zorgorganisaties om de tafel gingen om tips, oplossingen en ideeën te verzamelen.

We leven langer, maar wel zieker

Opvallend was onder andere de bijdrage van prof. Dorly Deeg, hoogleraar Epidemiologie van de veroudering aan het VUmc. Zij liet zien dat de levensverwachting van vrouwen en mannen van 65 jaar steeds meer toeneemt. Bevolkingsonderzoek onder 50-plussers laat een forse groei zien in het aantal mensen tussen 65 en 79 jaar. Het aantal 80 plussers is zelfs met een factor 1,5 gegroeid. Dat komt door een gezondere leefstijl en – vooral – een betere medische zorg. Mensen leven langer maar daardoor wel vaak met ziekten.

Meer vraag naar zorg

Het aantal mensen met chronische ziekten neemt toe en dus komt er meer vraag naar zorg. Tweederde van de 80-plussers heeft zorgbehoefte. En dat terwijl het zorgpotentieel voor 80-plussers, d.w.z. de mensen tussen de 45 en de 64 jaar, de afgelopen 20 jaar met 10% is gedaald en nog verder zal afnemen. De statistieken laten zien dat de komende jaren de zorgvraag toeneemt en het zorgpotentieel daalt.

Verontrustend

Een verontrustend beeld, zeker in combinatie met de grotere nadruk op informele zorg en de afbouw van de formele thuiszorg. Het lijkt erop dat de verhouding tussen ‘zorgvragers’ en ‘zorgbieders’ uit het lood raakt, juist op het moment dat het aanbod aan formele thuiszorg is teruggebracht.

mantelzorg

Bron: Nederlandse Vrouwenraad
Beeld: Nancy Tjong

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s