THENEXTWOMEN100 editie 2015: 100 meest ondernemende vrouwen

Afgelopen juni werd in Amsterdam voor de derde keer TheNextWomen100 2015 gelanceerd. Deze lijst bestaat uit de 100 belangrijkste zakenvrouwen van Nederland die een eigen bedrijf runnen en miljoenen omzetten. Overige criteria voor de TheNextWomen100 zijn het aantal werknemers, aandelenbelang en de functie van de zakenvrouwen als rolmodel. 

Neelie Kroes: “Ophouden bescheiden te zijn”

Tijdens de lancering werden de onderzoeksresultaten gepresenteerd van de enquête om TheNextWomen100 samen te stellen. Focus dit jaar was innovatie. Neelie Kroes van Startup Delta hield een inspirerende lezing waarin zij benadrukte dat vrouwen moeten ophouden bescheiden te zijn over hun successen. Kroes voegde toe, dat je om een succesvol ondernemer te worden, fouten moet durven maken.

Vrouwen ondernemen liefst samen

Ook laat het onderzoek zien dat vrouwelijke ondernemers het liefst samen ondernemen. De innovatie in de onderneming heeft betrekking op techniek, het business model of het product of de service zelf. Daarbij laten de vrouwelijke ondernemers zich met name inspireren door mannelijke ondernemers als Ricardo Semler (Semco SA), Elon Musk (SpaceX, PayPal), Steve Jobs (Apple) en Richard Branson (Virgin).

Cijfers TheNextWomen100omslag-FD-goed

  • Ruim 50% heeft een mede-eigenaar in de onderneming.
  • 25% heeft een omzet van meer dan 10 miljoen euro.
  • Bijna 30% van de vrouwelijke topondernemers geeft aan te willen investeren in startende ondernemers.
  • Slechts 8% van de groeiondernemers is vrouw.
  • 4% van de investeerders is vrouw.
  • 5% van de vrouwelijke startups haalt risico kapitaal op.
  • Vrouwen breken veel moeilijker door de 1 miljoen omzetgrens.

WomentoWatch

Voor het eerst werd er ook een WomentoWatch lijst gelanceerd, vrouwelijke ondernemers die groeibedrijven hebben neergezet, en waarvan verwacht wordt dat ze binnen aanzienlijke tijd in TheNextWomen100 terecht zullen komen. Daaronder ook opvolgers van familiebedrijven waarvan de aandelen nog moeten worden doorgegeven aan de volgende generatie, en een categorie snelgroeiers.

Ecosysteem voor groeimogelijkheid

In het bedrijfsleven heerst een ecosysteem, waarin startups, investeerders, ondernemers en het bedrijfsleven de economie te stimuleren, door elkaar te adviseren en in elkaar te investeren. Vrouwelijke leiders doen te weinig aan dat ecosysteem mee, en daarmee missen ze een belangrijke groeimogelijkheid voor de Nederlandse economie. Door ruim 100 van de belangrijke en innovatieve vrouwelijke ondernemers, alsmede de belangrijkste vrouwelijke startups, zichtbaar te maken, stimuleert TheNextWomen100 het gehele ecosysteem ten aanzien van vrouwen.

Bron: TheNextWomen100

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s