Vrouwen zwaar in de minderheid op tv. Wanneer wordt het beter?

9 juli 2015.

Eva Jinek, Mariëlle Tweebeeke en Dione de Graaff zijn bekende anchorwomen op de Nederlandse televisie. Maar vooral in de dagelijkse talkshows zijn vrouwen zwaar in de minderheid. Daar was vorig seizoen gemiddeld driekwart van de gasten man:

  • Bij DWDD zaten de meeste mannen aan tafel: 82 procent.
  • Bij Jinek was 73 procent van de gasten van het mannelijk geslacht
  • Bij Pauw 72 procent.

Niet de afspraak

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft de afgelopen vijf jaar niet kunnen voldoen aan de gemaakte afspraken met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het aantal vrouwen op tv. In 2010 was 37,6 procent van de personen in Nederlandse tv-programma’s van de publieke omroep vrouw. De afspraak was dat dat aantal in vijf jaar zou toenemen. Dit jaar ligt het aantal dames op de buis echter op 35,4 procent.

Zoektocht naar vrouwen kost geld

Het Commissariaat voor de Media, dat toezicht houdt op het naleven van de afspraken, stelt dat de NPO de komende jaren meer aandacht moet besteden aan het aantal vrouwen op tv. Op de radio werden de prestatieafspraken wel gehaald. In de ether steeg het aantal dames in vijf jaar tijd van 22,3 procent naar 28,1.

Shula Rijxman is lid van de raad van bestuur van de NPO. Ook voor haar zijn de recente cijfers een teleurstelling. „De daling geeft aan dat het niet goed genoeg is”, erkent ze. „We gaan hier in de programmering nog meer op sturen, zowel wat presentatie als gasten betreft. Dat doen we in nauw overleg met omroepen en de afzonderlijke redacties – al blijft de kwaliteit van het programma het belangrijkste. ’Meer vrouwen op tv’ is wel lastiger in een tijd van bezuinigingen: er is minder geld, terwijl een zoektocht naar vrouwelijke gasten vaak iets langer duurt. Op veel topposities zitten mannen; om dat vrouwelijke lid van de raad van bestuur naar de studio te krijgen moet je net die paar telefoontjes extra plegen.

Verder kijken dan mooie borsten en benen

catherine-keyl-het-wordt-alleen-maar-beterVolgens voormalig presentatrice Catherine Keyl komt het door de Hilversummer heren dat er zo weinig vrouwen op tv te zien zijn. Zij windt zich al jaren op over hetgeringe aantal vrouwen op de buis: “In omroepland hebben met name mannen het voor het zeggen en het is nu eenmaal iets natuurlijks dat zij zich voelen aangetrokken tot een jongere dame. Als vrouw van 40 of 50 jaar heb je een enorme achterstand. Dat wordt uiteraard niet uitgesproken. Het gaat stiekem, maar het is wel zo. Hoogste tijd dat die mannen eens verder kijken dan mooie borsten en benen.”

Journaliste Keyl zit al veertig jaar in het vak zit en dendert nog altijd op volle snelheid verder. In haar (luister)boek Het wordt alleen maar beter, een bundeling van beste columns ze de afgelopen jaren voor De Telegraaf schreef, schrijft ze onder meer over haar voortdurende strijd tegen onrecht als leeftijdsdiscriminatie.

Denk mee!

Heeft Keyl gelijk? Komt het door de mannen in Hilversum? Of ligt het toch ook aan de vrouwen? Zijn ze voorzichtig of afwachtend als ze gevraagd worden om hun mening op tv te geven? Denken ze te vaak: daar heb ik niet genoeg verstand van? Of: dat kan iemand anders beter? Of zelfs: ik heb geen oppas, dus ik kan niet komen vanavond? Geef je mening: wat kan ‘Hilversum’ doen om volgend jaar weer een flinke stijging van het aantal vrouwen op tv te melden? Laat je reactie op ons blog achter. We zijn benieuwd!

Bron 1
Bron 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s