Oprah Winfrey: “Onderwijs is de sleutel naar vrijheid.”

‘Don’t worry about being successful, but work toward being significant and the succes will naturally follow.’ – Oprah Winfrey

OprahOprah Winfrey (1954), is een Amerikaanse televisiepresentatrice, actrice, producer en ondernemer. Oprahs ouders waren ongetrouwde tieners toen zij geboren werd. Daarom bracht zij haar kinderjaren door bij haar oma en op haar 6e trok ze in bij haar moeder. Hier werd zij door verscheidene neven en ooms misbruikt en al op 14-jarige leeftijd raakte Oprah in verwachting. Haar kind werd te vroeg geboren en stierf. Daarna trok ze bij haar strenge vader in, die ervoor zorgde dat Oprah naar school ging.

40 miljoen kijkers, 150 landen
Op haar 19e was Oprah de jongste en eerste Afro-Amerikaanse vrouw die het nieuws presenteerde bij een lokaal televisiestation. In 1984 presenteerde ze de ontbijtshow ‘AM Chicago’, dat binnen een maand het meest populaire programma in dit genre was. Binnen een jaar werd de nieuwe naam ‘The Oprah Winfrey Show’, sinds 1986 geproduceerd door haar eigen Harpo Studio. Ruim 25 jaar lang bereikte de show elke keer 40 miljoen kijkers in de USA en wereldwijd was Oprah in 150 landen te zien.

Onderwijs de sleutel naar vrijheid
Oprah is ervan overtuigd dat onderwijs de sleutel is naar vrijheid en de kans voor een betere toekomst. Via haar eigen liefdadigheidsinstelling ‘The Oprah Winfrey Foundation’ verleende ze honderden subsidies aan organisaties die zich inzetten voor onderwijs en emancipatie van vrouwen in Amerika, maar ook in andere landen. Daarnaast geeft ze beurzen aan studenten die hun opleiding willen gebruiken ten behoeve van de gemeenschap, waar ze zelf vandaan komen.

Toekomstige vrouwelijke leiders
In 2000 bezocht Oprah Nelson Mandela en richtte een “Oprah Winfrey Leadership Academy for girls’’ op in Zuid-Afrika. Ze doneerde $ 40 miljoen en opende in 2007 de school die in weerwil van armoede en sociale omstandigheden talentvolle meisjes opleidt om in de toekomst de vrouwelijke leiders van Zuid-Afrika te worden. In januari 2012 kregen de eerste 72 studentes hun einddiploma.

Oprah Wet
Oprahs betrokkenheid bij kinderen bracht haar ertoe om het initiatief te nemen voor een Nationale Kinderbeschermings Wet in 1991, toen ze getuigde voor de juridische commissie van de Amerikaanse Senaat. Bij wet moest geregeld worden dat er een nationale databank zou komen van veroordeelde kindermisbruikers. Eind 1993 ondertekende president Clinton deze ‘Oprah Wet’.

Bron: wikipedia

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s