Vrouwen bepalen de toekomst in Taiwan

In de enige Chineestalige democratie ter wereld – de Republiek China op het eiland Taiwan – wordt de presidentsverkiezing een vrouwelijke aangelegenheid. Afgelopen zondag werd ondervoorzitter van het Taiwanese parlement Hung Hsiu-chu (67) tot de nieuwe leidster van de regerende Nationale Volkspartij, de Kuomintang gekozen. De voormalige onderwijzeres Hung Hsiu-chu neemt het de komende zes maanden op tegen de voormalig hoogleraar strafrecht en advocaat Tsai Ing-wen (58), de ervaren leidster van de oppositionele Democratische Progressieve Partij (DPP).

Borstkanker
Tsai Ing-wen staat met 67% voor in de peilingen. Politieke commentatoren denken echter dat de scherp formulerende Hung Hsiu-chu – de kleine rode peper genoemd – de kloof kan dichten als zij afstand neemt van het pro-Chinabeleid van de huidige president. Er wordt wel getwijfeld of ze het presidentschap aankan: eerder deze maand werd Hung Hsiu-chu geopereerd aan borstkanker.

Onafhankelijkheid
Hoofdthema bij de verkiezingen zijn de behalve de kloof tussen arm en rijk, de cruciale relatie met China, dat het eiland claimt als Chinees grondgebied. Tientallen jaren groeide de animositeit tussen de twee China’s, tot groot genoegen van het bedrijfsleven. Maar de relaties zijn dermate innig geworden, dat gevreesd wordt voor de onafhankelijkheid en soevereiniteit van Taiwan.

Taiwan bij de club van vrouwelijke leiders
Van de wereldbevolking heeft slechts 8,6% een vrouwelijke regeringsleider. In 18 landen regeert een vrouw, dit is onder meer in Duitsland, Brazilië, Letland, Noorwegen en Zuid Korea. In al deze landen zijn ook soroptimistclubs actief.

Bron: NRC Handelsblad, 23-07-2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s