Laat vandaag je man eens voorlezen: dat heeft veel invloed op de ontwikkeling van je kind!

Lezen heeft het imago een typische vrouwenbezigheid te zijn. Ruim zeven op de tien volwassenen beschouwt lezen als vrouwelijk, en ook kinderen vinden lezen al meer iets voor meisjes. Moeders lezen veel meer voor dan vaders en ook op school en in de bibliotheek zijn leesopvoeders overwegend vrouwen. De campagne ‘Vaders Voor Lezen’ wil daar verandering inbrengen.

Versterking band ouder en kind
De campagne is er specifiek op gericht om juist mannen voor te laten lezen; met het oog op de bewezen effecten van de voorlezende vaders op de (taal)ontwikkeling van het kind. Voorlezen is bij uitstek een activiteit die de band tussen kind en ouder kan versterken, omdat vader en kind tijdens het lezen dicht bij elkaar zijn, zowel fysiek als emotioneel.

BN’ers spreken zich uit over het belang
Vaders hebben een hele inhaalslag te maken: ze lezen niet alleen minder vaak voor, ze praten ook minder vaak met hun kinderen over boeken, nemen hun kinderen minder vaak mee naar de boekhandel of bibliotheek, geven minder vaak boekentips, doen minder vaak een boek cadeau en lezen minder vaak zelf een boek in het bijzijn van hun kind. Bij de campagne Vaders Voor Lezen worden BN’ers gemobiliseerd om zich uit te spreken voor het belang van voorlezen door vaders. Dit zijn onder meer Ruben Nicolai, Eric Corton, Beau van Erven Dorens en Job Cohen.

Onderzoek bewijst
Het is nog steeds zo dat wanneer er in een gezin wordt voorgelezen, dit voor 65% wordt gedaan door de moeder en 8% door de vader. En dat is jammer, want in 2013 toonde onderzoeker Frank Huysmans aan dat juist een (voorlezende) vader veel invloed heeft. Dus heb je beloofd vanavond weer voor te lezen? Laat het eens je partner doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s