Ideale werktemperatuur voor vrouwen

Wist je dat de airco doorgaans te fris staat afgesteld. Nou ja wat betreft vrouwen dan. Blijkbaar voelen wij ons op ons best bij een binnentemperatuur van 23.2 tot 26.1 graad. Dit is naar voren gekomen toen de universiteit van Maastricht onlangs onderzoek deed naar het energieverbruik van gebouwen als de temperatuur afgesteld zou worden op de behoefte van vrouwen.

De testvrouwen waren jong en deden licht kantoorwerk. Daarbij droegen zij een T-shirt met korte mouwen, een joggingbroek, kousen en schoenen. Uit de test bleek dat zij het beste functioneerden bij een temperatuur van 23.2 tot 26.1 graad, dat – als je het de mannen zou vragen – best warm is. Bovendien is het zeker geen energiebesparende maatregel als deze temperatuur standaard zou worden.

Calorische waarde
Behalve dat het energieverbruik – en dus het budget – met het omlaag draaien van de thermostaat lonend is, neemt het calorieverbruik bij vrouwen toe als het kouder is. Koude zou de stofwisseling van vrouwen omhoog brengen en wordt zelfs gezien als het nieuwe dieet. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Anouk van der Lans die promoveerde aan de Universiteit Maastricht. Als je een tijdje in de kou blijft, worden de proteïne levels in je lichaam verhoogd. Dat zorgt er weer voor dat er meer ‘bruin vet’ wordt aangemaakt. Bruin vet verbrandt energie, wat helpt om af te vallen.

Het promotie-onderzoek van Anouk van der Lans heeft geleid tot publicaties in
American Journal of Physiology, Investigative Radiology en The Journal of Clinical Investigation.
Bron: Energy consumption in buildings and female thermal demand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s