Beat de loopblessures: de preventieve werking van muziek

Tegenwoordig zie je bijna geen hardloper meer zonder koptelefoon. En dat heeft een reden: uit onderzoek blijkt dat het tempo van muziek een onmiskenbare invloed heeft op het aantal stappen dat je zet tijdens het hardlopen. Daarbij passen vrouwelijke hardlopers zich beter aan het tempo van de muziek aan dan mannen. Het Europees project BeathHealth bestudeert met dit onderzoek de link tussen ritme en beweging met het oog op de algemene gezondheid.

De resultaten kunnen relevant zijn voor looptraining en blessurepreventie. Wat opvalt is dat eigenlijk geen enkele vrouw op Dafne Schippers lijkt. Knalde zij – weliswaar zonder muziek op haar oren – naar goud, ‘gewone’ hardlopende vrouwen lopen op muziek juist langzaam en zelfs veel langzamer dan mannen. Daar is niets mis mee, want uit onderzoek blijkt dat langzame duurlopen voor een puike conditie zorgen!

Hoe langzaam is langzaam? Check het hier.

Eerdere studies hadden al aangetoond dat muziek een motiverend effect kan hebben op sportprestaties. Nu is dus aangetoond dat het tempo van de muziek je pasfrequentie tijdens het lopen kan beïnvloeden: een vertraagd tempo resulteert in een lagere pasfrequentie en een verhoogd tempo maakt dat je een groter aantal stappen per minuut zet. Dit maakt de ‘keuze’ wel moeilijk, want een hogere pasfrequentie zou juist blessurepreventief werken. Dus tja, waar ga je voor: een betere conditie, of minder snel blessures?

Bron: Sports Medicine – Open 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s