Impact dementie op vrouwen buitenproportioneel; in ontwikkelingslanden nog groter!

De conclusie van een onlangs verschenen internationaal rapport luidt: de impact van dementie op vrouwen is buitenproportioneel! In vergelijking met mannen lopen wij een hoger risico dementie te ontwikkelen. In arme ontwikkelingslanden is dat zelfs nog hoger. Daarnaast leveren vrouwen doorgaans de meeste zorg aan dementerenden. Het rapport gaat ook in op de invloed van sociaal-economische factoren bij het ontwikkelen van dementie en de zorg daarvoor.

Feiten:

• Overal op aarde komt dementie onevenredig veel voor bij vrouwen.

• Vrouwen hebben een grotere kans dementie te ontwikkelen en de symptomen waar zij mee geconfronteerd worden zijn ernstiger.

• Vrouwen leveren een aanzienlijk deel van de informele zorg aan mensen met dementie, ongeveer tweederde van de primaire zorgverleners zijn vrouwen.

• In armere ontwikkelingslanden is dit getal significant hoger. In 2050 verwacht men daar 71% van alle mensen met dementie ter wereld.

• Werkenden in de formele zorg zijn in grote meerderheid vrouwen. Zij leveren de grootste bijdrage aan de gezondheids- en de maatschappelijke zorg, zowel in ziekenhuizen als in verpleegtehuizen.

• Op het ogenblik wordt er weinig onderzoek gedaan naar gender-vraagstukken die te maken hebben met ‘leven met of zorgen voor iemand met dementie’. Er is te weinig onderzoek naar de invloed van omgang met dementie op lange termijn op de vrouwen, die mantelzorgers of de voornaamste beroepszorgverleners zijn.

Het rapport roept regeringen op om ondersteuningsprojecten op te zetten.

Bron vrouwen en dementie.
Lees hier het rapport

Een gedachte over “Impact dementie op vrouwen buitenproportioneel; in ontwikkelingslanden nog groter!

  1. Pingback: Behandel me als een dame | Vrouw@lert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s