Nederlandse Female Board Index: cijfers vallen tegen

De Nederlandse Female Board Index© is een jaarlijks overzicht van vrouwelijke bestuurders en commissarissen bij Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. Voor het aantal vrouwen in deze functies is een streefgetal gezet. En die cijfers vallen tegen! Als Soroptimisten proberen wij daar verandering in te brengen.

Raden van Toezicht / Raden van Commissarissen bestaan voor 18 % uit vrouwen. Terwijl onderzoek heeft aangetoond dat organisaties beter presteren als de top (bestuur en toezicht) divers samengesteld is. Meer vrouwen in de Raden betekent beter toezicht en daardoor betere prestaties. Toch, als het gaat om vrouwelijke vertegenwoordiging in de Raden van Bestuur (RvB) en Raden van Commissarissen (RvC) blijken vrouwen niet zo goed vertegenwoordigd. Van 84 Nederlandse NVs die genoteerd zijn op Euronext Amsterdam, voldoet geen enkel bedrijf dit jaar aan het Nederlandse streefgetal (30%). Negen ondernemingen voldoen aan EU quota proposal (40%) voor alleen de RvC. In het afgelopen jaar zijn er 23 nieuwe bestuurders benoemd waarvan drie keer een vrouw (13,0%). In 2014 werden vier vrouwelijke bestuurders benoemd, maar het aantal nieuwe bestuurders was toen hoger (39) waardoor het percentage toen lager was (10,3%).

Het is voor het negende jaar dat deze cijfers bekend zijn gemaakt. De bedrijven worden gerangschikt naar het percentage vrouwen in hun gezamenlijke RvB en RvC. De gegevens zijn gebaseerd op de stand van zaken op 31 augustus 2015 en bevatten derhalve de veranderingen ten opzichte van 31 augustus 2014 voor deze 84 ondernemingen.

Heb het lef: sta op!

Bij Startwijzer, gerund door ons Soroptimistlid Hannie van Lent, is al eens een training georganiseerd door Soroptimist Margriet Schievink, bedoeld voor vrouwen om zich te verdiepen in deze functies: wat houdt zo’n functie in? Wat moet je kunnen of weten? Etc. Margriet heeft zich enorm ingezet voor meer diversiteit in Raden van Toezicht. Helaas is ze in april 2014 overleden, maar haar trainingen worden voortgezet. Want belangstelling is er wel degelijk. Wat meestal bij vrouwen ontbreekt, is het lef om op te staan: de overtuiging dat we deskundig genoeg zijn. Ook het feit dat we niet zichtbaar genoeg zijn of in een databank staan waaruit geput kan worden bij een vacature, kan mede de oorzaak zijn. Een aantal Soroptimistleden uit onze club laten zien dat je ook ‘klein’ kunt beginnen, door bijvoorbeeld bij een kleiner bedrijf deze commissariaatsfunctie uit te oefenen en zo invloed te hebben op de maatschappij.

Op vrijdag 20 november 2015 kun je in het noorden van het land meedoen met de training ‘Treed toe tot Toezicht – Het zetje dat veel vrouwen nodig hebben!’, die Margriet ooit begon. Meer informatie vind je hier.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s