M/V-gelijkheid in Europa halverwege

Europa is halverwege op weg naar een samenleving waarin mannen en vrouwen gelijk zijn. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Gender Equality Index dat het European Institute for Gender Equality (EIGE) in juni 2015 publiceerde. Nederland ligt hierin duidelijk boven het gemiddelde, maar er zijn landen die het nog beter doen.

De 28 EU-landen die in het rapport werden vergeleken, hadden een gemiddelde score van 52,9 uit 100 punten (gegevens uit 2012). De voortgang sinds 2005 is gering; toen was de score 51.3. Dit onderzoek is essentieel voor de monitoring van de effectiviteit van het beleid voor seksegelijkheid op Europees en nationaal niveau. Hier kun je in één oogopslag zien hoe Nederland er op allerlei gebied voor staat, maar gemiddeld scoren wij een 68,5. Dus duidelijk boven het Europese gemiddelde, maar Zweden (74,2), Finland (72,7) en Denemarken (70,9) doen het nog beter.

infographic

Think out of the box
Viviane Teitelbaum, de president van de EWL (European Women’s Lobby), riep de besluitvormers bij de Europese Unie op zich in te zetten voor investeringen in de verbetering van vrouwenrechten. “We need to talk the talk and walk the walk, to think out of the box, otherwise we will have the same index or worse 10 years from now”, waarschuwde zij. Daarom vragen de EWL en haar lidorganisaties de Europese Commissie de ambitieuze ‘Strategy on Equality between women and men post 2015’ aan te nemen.

Download hier het rapport Gender Equality Index 2015
Bron: EWL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s