Mini symposium DIVERSITY and INTEGRITY

De tijden veranderen en ook wij Soroptimisten staan niet stil. We zijn constant in beweging: we verwerven actuele kennis om zo een integraal onderdeel van onze samenleving te blijven. Soroptimistlid Cecilia Taborh toog naar Zaandam, waar Soroptimistclub Zaanstreek een mini- symposium hield over Diversity and Integrity.

Cecilia: “Er was geen beter moment voor dit symposium, gezien de massale toestroom van vluchtelingen vanuit Syrië naar voornamelijk West-Europa. De voornaamste vragen tijdens dit symposium waren: Wat kunnen wij als werkende vrouwen doen om vluchtelingen terzijde te staan bij het verwerven van een plek in onze samenleving? Wat is de primaire behoefte van een vluchteling? Wat voor impact heeft een AZC op de desbetreffende stad en haar inwoners? Belangrijke vragen, gezien het feit dat Nederland al de thuisbasis van 21.800 vluchtelingen is en volgens Spits.nl verwachten we er nog veel meer.

De vragen werden beantwoord door Domenica Ghidei. In mijn ogen was er geen enkele andere persoon die deze vraag beter kon beantwoorden.

Domenica

Cecilia en Domenica

Wie is Domenica Ghidei?
Domenica Ghidei(1962) vluchtte op 17-jarige leeftijd zonder ouders uit Eritrea naar Nederland. Zij werd tolk bij het Ministerie van Justitie, studeerde rechten en is nu o.a. lid van het College voor de Rechten van de Mens (vroeger Commissie Gelijke Behandeling). Daarnaast vervult ze diverse bestuurs- en adviesfuncties over vluchtingen- en migratievraagstukken. Ook schreef ze het boek ‘Door het oog van de naald’ over de asielprocedure in Nederland. Hiervoor kreeg ze de mensenrechtenprijs van het Clara Wichmann instituut.
Domenica gaf een prachtig genuanceerde lezing, waarin ze vertelde hoe het haar gelukt is om een zo prominente plaats in de Nederlandse samenleving te verwerven en welke problemen zij daarbij ondervond.

Stereotypen laten vallen
Haar antwoord op onze vragen is, in het kort samengevat: geen vluchteling is dezelfde. Vluchtelingen zijn, zoals ieder mens, verschillend van elkaar. Sommige van hen willen alleen hun verhaal kwijt, terwijl anderen kleding, voedsel, en vriendschap nodig hebben. Domenica benadrukt dat contact maken het belangrijkst is en blijft. Maak contact met ze. Laat alle stereotypen vallen en kijk de persoon die voor je staat, in de ogen. Dan kom je snel te weten wat iemand nodig heeft!”

Een gedachte over “Mini symposium DIVERSITY and INTEGRITY

  1. Contact maken als advies: hoe wordt dat concreet? Op tv zien we de beelden, maar hoe wij in contact kunnen komen? misschien een brainstorm waard: Waar in Hoorn bijvoorbeeld kunnen wij hen vinden? Hoe weten wij waar hun behoefte ligt, nu ze na een lange reis eindelijk ergens gearriveerd zijn? Ik ben voorstander van tussenpersonen, die inventariseren en ons aangeven hoe wij ten dienste kunnen staan van hun proces om een nieuw leven op te bouwen. Wij kunnen heel veel bieden. Maar de basisinformatie ontbreekt, zoals bijvoorbeeld: zijn ze vrij in hun beweging of niet? Kan Vluchtelingenwerk niet een volle pagina vullen met alles waar ze tegenaan lopen en waar ze onze input als zinvol en van toegevoegde waarde vinden? Hannie van Lent

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s