Door onvrouwelijk taalgebruik lopen vrouwen onderzoeksgelden mis

Het aantal vrouwelijke studenten neemt toe, ze studeren doorgaans sneller af en zijn vaak in onderzoekbanen te vinden. Maar onderzoek doen zonder financiële bronnen stuwt je niet naar de top.Waarom lopen vrouwen onderzoeksgelden mis? Een mogelijke oorzaak ligt in het taalgebruik op de formulieren die gebruikt worden om de kwaliteit van kandidaten te beoordelen.

Romy van der Lee en Naomi Ellemers (psychologen) onderzochten in opdracht van de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) of het aantal toegekende VENI-subsidies aan vrouwen minder is dan die aan mannen. Uit de analyse blijkt dat bij dit talentprogramma voor jonge onderzoekers de voorstellen van vrouwelijke aanvragers minder vaak in aanmerking komen voor financiering. Romy van der Lee: “Opvallend is dat de onderzoeksvoorstellen van vrouwen en mannen wel even positief beoordeeld worden. De beoordelaars zien dus geen kwaliteitsverschil in het werk dat mannen en vrouwen afleveren.” Kennelijk ligt het dus niet aan de kwaliteit van de onderzoeksvoorstellen. Waaraan dan wel?

Onvrouwelijk taalgebruik

De studie laat zien dat vrouwen minder positief beoordeeld worden op hun kwaliteiten als onderzoeker dan mannen. De onderzoekers analyseerde het taalgebruik in de instructies en formulieren die gebruikt worden om de kwaliteit van kandidaten te beoordelen. Hierin is duidelijk sprake van gendered taalgebruik. De woorden waarmee ‘kwaliteit’ moet worden aangegeven, zijn veelal woorden waarvan uit eerder onderzoek is gebleken dat zij vooral verwijzen naar het mannelijke gender stereotype (zoals‘uitdagend’ en ‘excellent’). Romy van der Lee legt uit: “Hierdoor lijkt het alsof mannen eerder aan de gestelde eisen voldoen, omdat de beoordelingscriteria beter passen bij de eigenschappen die volgens het stereotype vooral bij mannen voorkomen.”

NWO gaat taalgebruik aanpassen

NWO gaat naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek het genderbewustzijn van beoordelaars explicieter aandacht geven in haar werkwijze en procedures. Ook zal worden onderzocht welke aanpassingen van de beoordelingsprocedures en criteria het sterkst kunnen bijdragen aan een betere balans in de kansen voor mannen en vrouwen om onderzoeksfinanciering te verwerven. Daarbij zal onder andere worden gekeken naar het taalgebruik van NWO.

Of de samenvatting van het onderzoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s