Recensie: Deugdethiek, levensbeschouwing en religie

Zoek je een naslagwerk over de ontwikkeling van de deugden in de verschillende religies en levensbeschouwingen door de eeuwen, dan is dit boek volgens Soroptimist en Theoloog Gonny Loman een mooie aanwinst.

Hieronder Gonny’s recensie:
“In verschillende artikelen gaan de verschillende filosofen (overwegend mannen) op zoek naar een ‘wereldethos’. Opvallend is dat in de bijdragen van alle filosofen de kijk vanuit het verschil in sekse ontbreekt; door de eeuwen zijn de waarden en normen toch voornamelijk door mannelijke filosofen geformuleerd. Ondanks de gender-studies aan alle universiteiten, is het nog niet vanzelfsprekend deze invalshoek ook mee te nemen. Een gemiste kans zou ik zeggen.”

Dragende gedachte
“Dat tegenstrijdige stellingen over elkaar heen buitelen in deze bundel is niet verwonderlijk: de auteurs reageren niet op elkaar en ieder denkt en redeneert vanuit zijn discipline. Daarmee laat de bundel zien dat er niet zomaar iets is als één deugdenleer, al is de gulden regel: ‘als gij niet wilt dat u geschiedt doet het dan ook een ander niet’, wel een dragende gedachte is door de hele geschiedenis.”

Van introvert naar sociaal
“Het laatste hoofdstuk ‘Deugden in de praktijk’ probeert de deugden van verschillende religieuze en niet-religieuze groepen in kaart te brengen en te duiden. Eén van de vragen was: zijn de huidige, eigentijdse deugden afwijkend van de vier
klassieke (wijsheid, rechtvaardigheid, matigheid en moed) en drie christelijke deugden (geloof , hoop en liefde)? Eigentijdse deugden zijn vooral: respect, betrouwbaarheid, rechtvaardigheid, liefde en zorgzaamheid en daarin blijkt een verschuiving te zijn opgetreden van introverte deugden naar sociale deugden.”

Vluchtelingen met diverse achtergronden
“Hoe deze visies vorm krijgen wordt niet vermeld, en is ook niet onderzocht. Nu er veel discussie en onrust is over vluchtelingen met verschillende achtergronden, lijkt me dat zo’n onderzoek nog extra interessant zou zijn. Want als de eigentijdse deugden als rechtvaardigheid en zorgzaamheid zo belangrijk gevonden worden, hoe werkt dat dan door in het onderwijs, in de plaatselijke politiek, in keuzes die gemaakt moeten worden?”

Tip van Gonny: van voor naar achteren lezen is niet nodig: je kunt de hoofdstukken door elkaar lezen, ondanks dat het boek een chronologische opbouw heeft.

Cover deugdethiek, levensbeschouwing en religieDeugdethiek, levensbeschouwing en religie
aantal pagina’s: 256
ISBN: 987 90 00 34527 4
prijs: €22,50
ISBN e-boek: 978 90 00 34528 1
prijs e-boek: € 14,99
imprint: spectrum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s