Fietsen als symbool voor vrijheid

Wat zou jij doen als je niet kon of mocht fietsen? Rare vraag hè. Want in Nederland kan bijna elk meisje en elke vrouw fietsen. Maar in Afghanistan bijvoorbeeld, is dat niet zo gewoon. Reden voor Bonnie Tu om een fietsmerk speciaal voor vrouwen te ontwikkelen: Liv. Haar missie: vrouwen leren fietsen. Want als je kunt fietsen ben je niet alleen mobiel, het versterkt ook je zelfvertrouwen en geeft je vrijheid.

vrouwalert-denibéchard-mountain2mountain

Genderverschillen doorbreken
Liv ondersteunt het vrouwenteam in Afghanistan: een land waar het zelfs nog een taboe is om als vrouw alleen over straat te lopen. Shannon Galpin, ambassadrice van Liv is hier verantwoordelijk voor. De vrouwen van het Afghaanse fietsteam stappen met gevaar voor eigen leven op de fiets en doorbreken zo genderverschillen met elke pedaalslag die ze trappen. Zo komen ze op een vredige manier op voor hun eigen rechten. En dat is niet altijd makkelijk. Ondanks dat ze lagen loszittende kleding over elkaar heendragen om zo min mogelijk aandacht te krijgen, worden ze regelmatig uitgescholden door mannen en met stenen bekogeld. Maar toch ze gaan door.

Symbool voor vrijheid en verandering
Fietsen geeft hen vrijheid. Ze hebben het recht om te fietsen vinden ze zelf, wat hun geloof of cultuur ook zegt. Al fietsend verleggen deze vrouwen grenzen en langzamerhand is fietsen een symbool voor social change geworden. Zo brengen de fietsende vrouwen een verandering teweeg voor de rechten van vrouwen en meisjes in Afghanistan. Ook normaliseren ze steeds meer het gebruik van de fiets voor ritjes naar school, de stad of de markt. Binnenkort verschijnt er een documentaire over het Afghaanse vrouwenfietsteam, met als doel dat de Afghaanse vrouw uiteindelijk meer rechten krijgt.

Global Solidarity Ride
Liv doneert fietsen en kleding aan het Afghaanse vrouwenteam. Ook organiseren ze elk jaar eind augustus wereldwijd de Global Solidarity Ride. Door te fietsen en een foto te delen via social media zien de vrouwen in Afghanistan dat vrouwen van over de hele wereld meeleven en hen steunen in hun strijd voor verandering en vrijheid. Het fietsenmerk Liv is door en voor vrouwen gemaakt: van productie tot marketing. Inmiddels werken vrouwen wereldwijd aan de ontwikkeling van Liv. In Nederland is Marianne Vos ambassadrice van Liv.

Bekijk hier de trailer van de documentaire:

Afghan Cycles is a feature documentary about a new generation of Afghan women pushing gender and cultural barriers by riding bicycles.

Beeld: Deni Béchard / mountain2mountain

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s