Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen

Vrouwen verdienen in Nederland nog steeds flink minder dan hun mannelijke collega’s. Dat blijkt het Nationaal Salaris Onderzoek 2015. Gemiddeld ligt het salaris van vrouwen 7,2% (€ 2.513,-) lager. Dat is een kleine verbetering ten opzichte van 2013, toen het verschil nog 7,8% bedroeg.
Branches
Het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen is in verschillende branches en leeftijdsgroepen zichtbaar. Werkende vrouwen boven de 35 jaar verdienen gemiddeld € 2.943 minder dan mannen. Bij jongere vrouwen is dat verschil opmerkelijk minder groot: een vrouw jonger dan 36 verdient gemiddeld ‘slechts’ € 928 euro minder dan een man. Ook in leidinggevende functies is het salarisverschil zichtbaar. Alleen in de leeftijdscategorie van 20-25 jaar verdienen vrouwelijke leidinggevenden meer. Toch is het totale verschil in de hogere leeftijdscategorieën minder groot dan in niet-leidinggevende functies. Het lijkt er dus op alsof onder leidinggevenden eerder een correctie heeft plaatsgevonden.
Onderzoek
Het Nationaal Salaris Onderzoek is een tweejaarlijks onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit, onder leiding van Jaap van Muijen en Eric Melse. Het onderzoek is in 2013 voor het eerst uitgevoerd. In de zomer van 2015 hebben 123.836 respondenten de vragenlijst ingevuld, waarvan er 100.000 in aanmerking kwamen voor analyse. In het onderzoek is gekeken naar o.a. sekse, opleiding en branches, maar ook salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, en persoonlijkheidskenmerken.
Zelf checken?
Zelf checken of je salaris marktconform of misschien wel veel te laag is? Kijk op het salariskompas van Intermediair.

Bron: Intermediair

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s