Borstvoeding goed voor moeder en kind

Dat borstvoeding wat met de hechting van moeder en kind deed was bekend. Maar niet alleen voor de baby is borstvoeding een prima start. Er is een win-win situatie voor kind én moeder.

Uit recent gepubliceerde onderzoeksartikelen blijkt dat ook de moeder er baat bij heeft. Positieve gezondheidseffecten werden gemeten: het beschermt tegen borstkanker, zo toont een onderzoek door Eleanor Schwarz aan van de universiteit van Califonia. Deze oncologe deed een meta-analyse naar het effect van borstkanker op het ontwikkelen van borstkanker. Er werden 27 studies gevonden, 8 cohort en 19 case studies, waarbij het gaat om 36.881 geïncludeerde vrouwen. Daarbij werd aangetoond dat een bepaald type borstkanker zich zo’n 20% minder manifesteerde.

Diabetes type 2

In Ann of Intern Med, een andere studie onder 1000 vrouwen, werd aangetoond dat borstvoeding ook beschermend werkt tegen het ontwikkelen van diabetes type 2. Vrouwen die 10 maanden lang borstvoeding gaven, bleken tot 60% minder kans te hebben op de ontwikkeling van diabetes. Volgens onderzoekster Erica P. Gunderson is het zo dat het lichaam van de vrouw door de postnatale borstvoeding een soort ‘reset’ ervaart.

Literatuur:

 


 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s