Vrouwelijke migrant leert sneller Nederlands spreken en schrijven

Wetenschappelijk onderzoek van onder meer taalwetenschapper Frans van der Sil toont aan dat vrouwen gemakkelijker een nieuwe taal oppakken dan mannen. Het bleek dat vrouwen beduidend beter scoren op het examen Nederlands (2e taal). Het onderzoek werd gedaan onder 25.000 immigranten, afkomstig uit 88 verschillende landen. Het ging om 49 verschillende moedertalen. De behaalde resultaten bij het staatsexamen Nederlands werden geanalyseerd.

Aspecten als educatieniveau, leeftijd waarop men Nederlands ging leren, tijd dat men in Nederland was, aantal studie uren die men opgaf werden meegenomen. Vooral het spreken en schrijven ging de vrouwen beter af. Luisteren konden beiden evengoed. De mannen scoorden iets hoger op leesvaardigheid.

Natuurlijke aanleg voor taal
De gunstigere resultaten onder vrouwen werden verklaard uit aangeboren verschillen tussen mannen en vrouwen. De invloeden van opvoeding en leefomgeving bleken minder van invloed te zijn op de resultaten. Vrouwen met een hoger opleidingsniveau hadden hier meer baat van, dan hoger opgeleid mannen. Lager opgeleide vrouwen liepen vooral aan tegen de testmethode en scoorden daardoor gelijkwaardiger aan de laagopgeleide mannen.

The Gender Gap in Second Language Acquisition: Gender Differences in the Acquisition of Dutch among Immigrants from 88 Countries with 49 Mother Tongues. PLoS One. 2015 Nov 5;10(11):e0142056. doi: 10.1371/journal.pone.0142056. eCollection 2015.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s