Vrouwen en de Top 2000

Tussen Kerst en Nieuwjaar luistert half Nederland naar de Top 2000 op NPO Radio 2. Hoe staat het met vrouwen en die Top 2000?

Bussemaker

Dit jaar gaf minister Jet Bussemaker het startschot voor de Top 2000. Als haar eigen favoriet noemde ze Go Your Own Way van Fleetwood Mac. Dat lied gaf haar kracht op moeilijke momenten: “Dat gaf mij ooit de woorden om te stoppen met een relatie. De liefde was op. Ik fietste naar mijn vriendje toe en heb gezegd: we moeten onze eigen weg gaan”, aldus het ANP.

Queen of The Eagles?

Het aantal mannen dat op de Top 2000 stemt is groter dan het aantal vrouwen die hun stem uitbrengen op hun favoriete nummers; 59.1% versus 40.9%. Het percentage vrouwen dat stemt stijgt wel gestaag. In 2012 was slechts 35,6% van de stemmers een vrouw. Toch verschillen ze niet veel in hun voorkeur. Uit onderzoek in 2014 bleek dat als alleen mannen het voor het zeggen zouden hebben, de top 3 zou bestaan uit The Eagles (Hotel California), Queen (Bohemian Rhapsody) en Led Zeppelin (Stairway to Heaven). In een top 3 samengesteld door louter vrouwen zouden Queen en The Eagles stuivertje wisselen en op drie zou Boudewijn de Groot met Avond verschijnen.
Het populairste nummer onder vrouwen was in 2014: Claudia de Breij’s Mag Ik Dan Bij Jou? Dit jaar staat dat zelfs op nummer 4 in de Top 2000, vijftien plaatsen hoger dan in 2014. Wie zou de lobby daarvoor hebben gevoerd?

Nog meer weten over de Top 2000? Bijvoorbeeld wat het populairste muziekjaar is? Of hoeveel procent van de artiesten nog leeft? Of welke posities de nieuwe nummer 1 – Imagine van John Lennon – in de afgelopen jaren had? Bekijk hier de zes graphics.

Bronnen:

http://www.nrc.nl/nieuws/2015/12/24/dit-is-zeventien-jaar-top-2000-in-zes-graphics
http://www.nporadio2.nl/nieuws/6114/mannen-versus-vrouwen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s