Gelukkig Nieuwjaar!

‘Gelukkig Nieuwjaar!’ Nieuwjaarsdag, iedereen wenst elkaar het beste. Ben je dan in je element of gruwel je van al die verplichte zoenen?

Etiquettetips

Wie zoenen we en wie geven we een hand? En hoeveel zoenen geef je? En hoe zoenen we? Henrico Pit van Omroep Gelderland vatte een aantal etiquettetips samen:
• De kus moet oppervlakkig en van korte duur zijn. Je kust niet op de mond! Dat mag alleen je partner.
• Een hand schudden mag, maar andere aanrakingen zijn niet toegestaan.
• Kus als eerste op de rechterwang, dit voorkomt verwarring en lichte botsingen.
• De dame beslist of er gezoend wordt. Als een vrouw haar hand uitsteekt dan is dit een duidelijk signaal dat er niet gezoend mag worden.
• De man volgt het aantal zoenen dat de vrouw geeft, maar het meest gebruikelijk is het om elkaar drie kussen te geven bij nieuwjaarswensen.

Als u ècht niet gezoend wilt worden…

Kusdeskundige Tijn van Ewijk: ‘Als u niet gezoend wilt worden, is het belangrijk dat u zelf het initiatief neemt tot de nieuwjaarswens. U kunt dat het best en plein public doen, met bewoordingen van algemene aard. Daarbij richt u zicht tot alle aanwezigen. Bijvoorbeeld: u komt binnen en zegt: ‘Gelukkig nieuwjaar allemaal hé!’

Hoe voorkom je ongemakkelijke momenten?

Steek geen stijve rechte arm uit om de ander van u af te houden. Dit komt als zeer preuts en weerbarstig over. Zorg dat uw elleboog wat gebogen is, maar met voldoende spanning om de ander uit uw intieme zone te weren. Als de ander dan toch gaat zoenen, maak dan zeker geen wegdeinzende bewegingen met uw hoofd. Trek ook geen vieze gezichten als de ander u zoent. U maakt de zoener en uzelf daar belachelijk mee.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s