Topvrouwen

Wordt er een vrouw aangesteld in de top van de Rabobank, trekt ze zich op het laatste moment terug. Waarom? En hoe is het eigenlijk gesteld met het aantal topvrouwen in Nederland?

Rabobank

Carin Gorter zou op 1 januari 2016 directeur risicobeheer worden bij de Rabobank. Op 29 december stelde ze de Rabobank en de toezichthouders ervan op de hoogte dat ze niet langer beschikbaar is voor de functie, meldde NRC. De terugtrekking is opvallend, omdat de selectieprocedure al was afgerond en de bank Gorter al onder voorbehoud had voorgedragen voor de nieuwe functie.
Op 11 september werden Carin Gorter en Bas Brouwers voor de gesplitste functie voorgedragen van directeur risico- en financiën Bert Bruggink. De aankondiging werd gedaan onder voorbehoud van goedkeuring door toezichthouders en De Nederlandsche Bank (DNB). Wout Dekker, voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Rabobank, zegt de keuze van Gorter te accepteren.
De precieze achtergronden van Gorters terugtreden zijn onduidelijk. Is ze toch te licht bevonden? Schrok ze terug voor de zwaarte van de functie of was de functie juist ‘uitgekleder’ dan ze verwachtte? Zag ze een afbreukrisico in de functie van directeur risicobeheer omdat dat de bank op dit moment ook een ingrijpende transformatie doormaakt: van grote autonomie bij de aangesloten banken naar een grotendeels vanuit het hoofdkantoor aangestuurde organisatie? De laatste reden ziet het Financieel Dagblad als één van de meest waarschijnlijke.

Gelijke vertegenwoordiging

Eén vrouw minder dus, in een topfunctie. En het staat er in Nederland al niet zo goed voor met de gelijke verdeling van bestuurlijke functies tussen mannen en vrouwen. Het streven van de Wet Bestuur en toezicht is naar een gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in besturen en raden van commissarissen van grote vennootschappen. Het streefcijfer 30% man en 30% vrouw is ingegaan op 1 januari 2013 en loopt tot en met eind 2015. Het aantal vrouwen in raad en toezicht is in die periode wel toegenomen, maar niet met het voorgenomen percentage.
De Bedrijvenmonitor 2012 – 2015 laat zien dat het aantal organisaties dat een 30/30-verhouding heeft gerealiseerd in de raad van bestuur (rvb) is toegenomen van 9,3% in 2012 naar 14,2% eind 2014. Voor de raad van commissarissen (rvc) geldt een percentage van 14,7% in 2012 naar 17,8% eind 2014. Dat betekent dat bijna 18% van de bedrijven eind 2014 een raad van commissarissen had met 30% vrouwen. Omdat het streefcijfer nog niet behaald is, raadt de commissie Monitoring aan het wettelijke streven met nog vier jaar te verlengen. In de komende jaren zullen er voldoende herbenoemingen plaatsvinden, zodat het aandeel vrouwen in raad en toezicht kan stijgen.

Voor of tegen quotum?

Het instellen van een quotum voor vrouwen in topfuncties wordt genoemd als oplossing voor de achterblijvende ontwikkelingen. Atria, Instituut voor Vrouwengeschiedenis, zette de voors en tegens op een rij. Is het een kwestie van het doorbreken van vicieuze cirkels en discriminatie? Of lijden vrouwen aan een tekort aan ambitie en zijn er gewoon te weinig goede vrouwelijke kandidaten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s