Kans op sterven te voorspellen?

Misschien wil je het helemaal niet weten… Zweedse wetenschappers hebben een simpele vragenlijst ontwikkeld, waarmee 40- tot 70-jarigen kunnen achterhalen wat de kans is dat ze binnen vijf jaar komen te overlijden.

Vragenlijst

Het gaat niet om een voorspelling van wanneer mensen zullen sterven, maar om de kans dat iemand (met name Britten, op wie de test is gebaseerd) met bepaalde levenskenmerken binnen vijf jaar overlijdt. Epidemiologen Andrea Ganna en Erik Ingelsson van de universiteit van Uppsala stellen dat hun vragenlijst de eerste is die een betrouwbaar beeld geeft van de overlevingskans binnen de komende vijf jaar. Volgens Ingelsson zijn de resultaten 80 procent nauwkeurig.
In de vragenlijsten blijven lichamelijke zaken zoals bloeddruk, gewicht en cholesterolgehalte buiten beschouwing. Wel wordt bijvoorbeeld gevraagd of iemand rookt of diabetes heeft. Voorbeelden van andere vragen zijn: ‘Hoeveel mensen wonen bij u in huis?’ en ‘Hoe zou u uw wandelpas omschrijven?’.

Biobank

De in het onderzoek gebruikte gegevens zijn afkomstig van 500.000 Britten. Ze werden verzameld tussen 2007 en 2010 in de zogenaamde UK Biobank. Wetenschappers, zoals de Zweden, die een goed onderzoeksvoorstel hebben en de anonimiteit van de deelnemers kunnen waarborgen, mogen gebruik maken van deze database. De UK Biobank bevat 655 weetjes per ‘proefpersoon’; over hun leefstijl, leefomstandigheden en gezondheid. Na uitgebreide statistische analyse van deze gegevens werden twee vragenlijsten opgesteld, waarmee de kans op overlijden binnen vijf jaar kan worden geschat. Mannen kunnen dertien vragen beantwoorden, vrouwen elf.

Zelf testen?

Zelf de test doen? De test is vrij beschikbaar op de website Ubble. Op deze site staan ook de in het onderzoek gebruikte statistische gegevens.

Bronnen: The Lancet en nu.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s