Nederlandse geeft dove kinderen in Sri Lanka een toekomst

our_founder_lAl jaren steunt Soroptimistclub Hoorn e.o. de Dr. Reijntjes Dovenschool in Sri Lanka. Deze school is in 1984 opgericht door de Nederlandse Tineke da Silva-Nijkamp. Zij heeft hiermee al veel kinderen met een gehoorbeperking geholpen die anders een slavenbaantje hadden gehad.

Bijna 40 jaar geleden verhuisde Tineke met haar Sri Lankaanse liefde Susiri naar dit verre land. Daarvoor was ze 12 jaar werkzaam in het dovenonderwijs in Nederland onder meer voor Dr. J. Reijntjes. Over haar levenswerk is een documentaire gemaakt: ‘Stilte in Sri Lanka’. Deze film laat zien dat Tineke haar droom  waar heeft gemaakt: kansarme dove kinderen uit de allerarmste gezinnen in Sri Lanka, een goede opleiding geven, zodat ze in de toekomst voor zichzelf kunnen zorgen.

Ook jij kunt de Dr. Reijntjes Dovenschool ondersteunen!

Tineke: ‘Ik zou het liefst nog meer dorpen afreizen om te kijken waar de dove kinderen zijn en wat we voor hen kunnen doen.’

 

Kinderen uit afgelegen dorpjes

Op 2 februari 1984 richtte Tineke de Dr.Reijntjesdovenschool op in Moratuwa, in Sri Lanka. Wat de eerste dag met een groepje van 6 dove leerlingen uit afgelegen dorpjes begon, groeide binnen 2 maanden uit naar een klas van 16 dove kinderen. Door het hoge aanbod kwamen veel dove kinderen op een wachtlijst terecht. Door hulp van onder meer de Stichtingen Wilde Ganzen en Kinderpostzegels kon een prachtig nieuw schoolgebouw met internaat worden opgericht. Dit werd in juli 1987 geopend door Dr.J.Reijntjes. Na verloop van tijd ontstond er opnieuw een wachtlijst. In 1995 kwam er een nieuwe vleugel aan de Dovenschool, die weer werd geopend door Dr.J.Reijntjes, samen met de Nederlandse ambassadeur Mr. Bastiaan Korner. Het aantal leerlingen liep op naar 100. Ook werden met de hulp van Tineke vanaf 1997 in het noorden en oosten ( in het oorlogsgebied) kleine units voor dove Tamil kinderen opgezet. Inmiddels werken deze units zelfstandig. In maart 2005 werd een nieuw gebouw geopend waarin onder meer een bibliotheek en een onderzoek/logopedie ruimte is ondergebracht.

Zonder school geen toekomst

De leerlingen komen allemaal uit de allerarmste gezinnen, die geen enkele bijdrage kunnen leveren. Van de nieuwe leerlingen die komen is bovendien 70 procent ondervoed. In de Dovenschool met bijbehorend Internaat krijgen de kinderen een totale verzorging. Ook krijgen ze gratis een hoortoestel van de school. Op de school leren de kinderen gebarentaal, Singalees en Engels. Ook wordt er veel aandacht besteed aan expressievakken. Als de kinderen 18 jaar zijn volgen ze een vakopleiding. Zonder deze school is er voor deze kinderen geen toekomst. “Stilte in Sri Lanka” volgt drie van deze kinderen en hun familie.

De documentaire is tegen een kleine vergoeding (die wordt besteed aan de Dr. Reijntjes Dovenschool) te verkrijgen via Willemijn Reijntjes, willemijnreijntjes@hotmail.com. Bekijk hier de trailer van de documentaire:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s