Soroptimist en huisarts rent al 6 jaar voor Witte Wezen in Roemenië

20x30-AMBO2246-685x1024In oktober 2015 liep ons Soroptimistlid en huisarts Carine den Boer haar 9e marathon om geld op te halen voor het project ‘lonely children’ of Witte Wezen in Craiova (Roemenië). Als VU huisartsopleider deed ze een project in Craiova, waarbij ze onder meer huisartsen tijdens spreekuren observeerden. Het viel haar op dat veel relatief kleine kinderen helemaal alleen naar het spreekuur kwamen. Wat bleek: er waren geen volwassenen die voor hen zorgden!

Carine deed navraag bij de huisartsen en dit bleek in Roemenië veel voor te komen. De reden: ouders die geen geld meer hebben om hun gezin te onderhouden, besluiten in uiterste nood hun kinderen achter te laten om in het buitenland geld te verdienen, zodat hun kinderen geld hebben om te eten. De kinderen worden dan aan de zorg van opa’s en oma’s, andere familieleden of buren overgelaten. Een aantal van deze kinderen is ook depressief en vindt het moeilijk om ’s morgens zelf op te staan en naar school te gaan. Vaak gaan ze dan ook niet.

Soroptimistennetwerk
In 2010 wilde Carine de marathon van Amsterdam lopen en daar een goed doel aan koppelen. Als snel kwam de gedachte aan de kinderen in Craiova naar boven. Dankzij het Soroptimistnetwerk kreeg Carine contact met Twee Soroptimisten uit Craiov: Adriana Rotaru en Sabina Tobas. Adriana (schoolpsychologe die alle kinderen in Craiova van wie de ouders in het buitenland verbleven op een rijtje had) en Sabina (lerares Engels) waren enthousiast over het project voorstel van Carine om de ‘Witte Wezen’ op te vangen en wilden graag mee werken aan het opzetten van het project.

craiovaKwetsbaarste kinderen
Met het eerste gedoneerde geld begon het project in Craiova met een naschoolse opvang in school 16, een school in een van de armste buurten in Craiova. De 10 kwetsbaarste kinderen werden geselecteerd voor het project. Op 18 februari 2011 ging de eerste groep met deze kinderen van start. Er werd een klaslokaal ingericht en er werden 2 leerkrachten aangenomen voor het project, waarbij de kinderen ook een gezonde maaltijd krijgen.

Minimaal 2400 euro per jaar
De schoolleiding is heel enthousiast over het programma. Zij zien grote ontwikkelingen bij de kinderen (7 t/m11 jaar), zowel qua leerprestaties als qua emotionele ontwikkeling: ze bloeien op! Samen met de Soroptimistclub in Craiova zorgt Carine ervoor dat het project blijft lopen. Omdat Roemenië gelukkig een vrij goedkoop land is (salarissen zijn laag en catering is goedkoop) draait het project op dit moment voor 12 kinderen die 5 middagen per week worden opgevangen. Daarnaast worden er nog wat schoolspulletjes aangeschaft. Van het gedoneerde geld gaat 100% naar de zorg van de kinderen. Daarvoor is minimaal 2400 euro per jaar nodig en met meer geld kunnen extra dingen gedaan worden voor de kinderen.

Carineruns4children
Carine is alweer aan het kijken welke marathon ze in het voorjaar gaat lopen voor de Witte Wezen. Op carineruns4children.nl kun je haar volgen en een donatie doen voor het project in Roemenië.

Wist je dat Alleen al in Italië 1,5 miljoen Roemeense vrouwen werken, vaak bij mensen thuis om een dementerend familielid te verzorgen. Ze werken 7 dagen per week en komen 2 weken per jaar terug naar Roemenië voor vakantie. Ze verdienen daarmee rond de 900 euro per maand, tegenover het gemiddelde salaris van 200 euro per maand in Roemenië.

2 gedachtes over “Soroptimist en huisarts rent al 6 jaar voor Witte Wezen in Roemenië

  1. Pingback: Hulpbehoevende oudere neemt Oost-Europeaan in huis | Vrouw@lert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s