Het gevecht tegen water: erop of eronder

Het gevecht van het lage Holland tegen het water zal altijd wel tot de verbeelding blijven spreken. De in Grootebroek (NH) opgegroeide Anne Pek, besloot daarom een leesboek voor kinderen te schrijven. In ‘Erop of eronder’ staat de waterbouwkundige geschiedenis van westelijk Nederland, waarmee ze van duffe geschiedenis een leuk en meeslepend verhaal maakt. Haar reden: “alle kinderen moeten weten hoe dit landschap is ontstaan en gemaakt.” Ook in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen staat water dit jaar centraal.

Erop of Eronder

Belang van watermanagement
Anne rondde een studie geschiedenis af en is naast moeder wetenschapsjournaliste. Het idee voor het boek ontstond al in de vorige eeuw, toen er – vond zij – zo schamper werd gedaan over het feit dat Willem-Alexander interesse had in watermanagement. “Onbegrijpelijk, want zonder goed watermanagement zou een groot deel van ons land niet bestaan.”

Imponerend
Serieus schrijven aan het boek ging Anne pas nadat haar vader in 2010 overleed. “Hij was waterbouwer en heeft na de watersnood in 1953 nog in Zeeland gezeten. Zelf was ik ook altijd al gefascineerd door het peilverschil tussen het hoge water en het lage land. In de kolk van Broekerhaven stond ik altijd stil bij de Overhaal. Bij het zien van dat enorme brok beton vond ik het imponerend dat dit àlles was wat het water tegenhield. Dat wil ik ook aan kinderen laten zien. Ik wil dat ze hun ogen dicht doen en duizend jaar teruggaan in de tijd. Hoe zou dit plekje er dan hebben uitgezien?”

Campagnebeeld 2016Herdenking watersnood 1916
Dat het water verwoestend is geweest in het noordwesten van Nederland laat het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen zien. Het is namelijk honderd jaar geleden dat het Zuiderzeegebied voor het laatst is getroffen door een grote overstroming. Deze watersnoodramp wordt herdacht met een expositie. De focus ligt enerzijds op het herdenken en uitbeelden van de watersnoodramp van 1916 en anderzijds op het waterbewustzijn van nu, want veilig wonen is immers nooit vanzelfsprekend!

Ravage en stank
In het Enkhuizer buitenmuseum kun je in de Watersnoodstraat door het rampgebied lopen. Zo krijg je een idee van de ravage en stank. In één van de straten is een botter op de kant gekwakt. Ergens anders loop je over een steiger langs getroffen huizen. Twee bewoners, een boerin en een vissersvrouw vertellen hier over de impact en de gevolgen van de watersnoodramp. Zie ook dit filmpje:

watersnoodstraat‘Overspoeld’
Het overkoepelende thema in het Zuiderzeemuseum is ‘Overspoeld’. Hiervoor worden meerdere presentaties in het buitenmuseum ingericht die te zien zijn vanaf zaterdag 26 maart 2016 en lopen tot en met 23 oktober 2016. Vanaf half mei opent er in het binnenmuseum de nieuwe tentoonstelling ‘Wild van water’, welke gericht is op het plezier van water. www.zuiderzeemuseum.nl

 

Beeld: watersnoodstraat, Bernard van den Berg

Campagnebeeld, Maarten Schets

Bron: Zuiderzeemuseum en Eye filmmuseum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s