Nog altijd vrouwendiscriminatie, wereldwijd!

Soroptimisten staan voor de positieverbetering van vrouwen en meisjes overal in de wereld, zodat zij in staat zijn om op autonome en authentieke wijze een bijdrage te leveren aan de samenleving. Dat deze doelstelling nog steeds actueel en urgent is, werd weer eens duidelijk uit een recent rapport.

Verliezen van nationaliteit
Dit blijkt uit het rapport van de internationale mensenrechtenorganisatie Equality Now en de Thomson Reuters-stichting. Meer dan een kwart van alle landen discrimineert vrouwen als het gaat om hun staatsburgerschap. Zo zijn in 53 landen  wetten van kracht, waarin is vastgelegd dat vrouwen hun nationaliteit verliezen als ze bijvoorbeeld scheiden, weduwe worden of met een buitenlander trouwen. Ook kunnen kinderen in sommige landen niet dezelfde nationaliteit krijgen als hun moeder. Het ontbreken van een staatsburgerschap kan betekenen dat vrouwen geen geldig paspoort kunnen aanvragen, niet naar school kunnen of niet mogen werken. In Afrika en het Midden-Oosten zijn de meeste landen met discriminerende wetten.

Aangepaste wet
Volgens het rapport is de situatie in een aantal landen onlangs juist verbeterd. Onder meer in Senegal en Suriname is de wet aangepast. Daardoor hebben vrouwen inmiddels dezelfde rechten als mannen wat betreft het doorgeven van hun nationaliteit aan hun kinderen.


Bronnen:
NOS 25/01/2016
Equality now

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s