Winterblues: de ‘deprimaand’ januari is bijna voorbij

De laatste maandag van januari wordt sinds 2005 gezien als ‘Blue Monday’: de meest deprimerende dag van het jaar. Op deze dag voelen de mensen zich het meest treurig, neerslachtig of weemoedig. Hopelijk ben jij deze dag zonder depressie doorgekomen.

Alarmerende cijfers
Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2014 8% van de Nederlanders van 12 jaar of ouder depressief was of in 2013 een depressie had. Dat komt overeen met ruim 1 miljoen mensen. Psychiaters Bram Bakker, Esther van Fenema en enkele bekende Nederlanders organiseerden onlangs het eerste ‘depressiegala’. Dit trok veel aandacht, mede dankzij de bijdrage van bekende Nederlanders, als Mike Boddé, Javier Guzman, Marjolijn van Kooten, Wende Snijders, Martine Sandifort, Anita Witzier, Wouke van Scherrenburg en Karin Bloemen. Allen hebben zij de ‘depressieorkaan’doorstaan en met hun ervaringen willen ze het taboe rondom depressie doorbreken, want het kan iedereen overkomen.

Jongeren en depressie

In Nederland heeft 5% van de jongeren tot 18 jaar een psychische aandoening. Veel jongeren schamen zich hiervoor. Ook lijden ze vaak onder de psychische klachten van hun ouders.De opbrengst van het gala gaat daarom naar het project ‘Jij bent de enige niet’ voor kinderen die last hebben van een depressie.

Dit kun je doen aan een depressie

Met een game
Het eerste game-medicijn dat op de markt gaat komen moet kinderen helpen met ADHD. Er loopt al een pilot: Project Evo, een game voor kinderen met ADHD, die gebaseerd is op eerder onderzoek van professor Adam Gazelley van de Universiteit van Californië. In de game moeten de kinderen zich door een virtuele wereld bewegen, bepaalde objecten selecteren en andere ontwijken. Meer info

Meer vitamine D
Vrouwen die dagelijks genoeg vitamine D binnenkrijgen, hebben aanzienlijk minder last van depressieve klachten dan vrouwen met een vitamine D-tekort. Meer info

Een armband
Franse onderzoekers met het testen van een armband met sensoren, die het mogelijk maakt om depressies op te sporen. Met de sensoren worden onder andere de bloeddruk en de lichaamstemperatuur gemeten, maar ook indicaties van het gedrag. Door middel van een algoritme wordt een soort van digitaal patiëntenprofiel gegenereerd. Meer info

Met microben
Het idee dat beestjes in je darmen je denken beïnvloeden, klinkt als een uitgangspunt voor een sciencefictionfilm. Maar toch zit er een kern van waarheid in. Zo spelen darmbacteriën bij autisme en depressie waarschijnlijk een rol. Meer info

Met een test in het Fries
ZuidOostZorg en Afûk hebben samen een Friestalige depressietest ontwikkeld. De test is gebaseerd op de internationaal gebruikte Geriatric Depression Scale 8 (GDS8) en staat op taalvoordezorg.nl. De test is specifiek ontwikkeld voor ouderen. Meer info

Dus: weg met de winterblues, schenk aandacht aan de signalen, en blijf positief denken.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s