Vraagtekens bij hervormingen geboortezorg

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit is geboortezorg ‘de zorg voor moeder en kind rondom de zwangerschap en geboorte. Het omvat verloskundige zorg en kraamzorg’. Maar er komt een fundamentele hervorming van deze geboortezorg.

Zelfbeschikkingsrecht op de tocht
Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann en de daarbij aangesloten mensenrechten en vrouwenorganisaties, maken zich zorgen over de aanstaande fundamentele hervorming van de Nederlandse geboortezorg. Zij vrezen dat deze hervorming een reëel risico creëert dat de autonomie en de lichamelijke integriteit van vrouwen tijdens de zwangerschap en de baring in de toekomst worden ondermijnd. Zij denkt dat er te weinig is gekeken naar de belangen van vrouwen bij het maken van de nieuwe plannen en roept op tot herbezinning op de invoering van integrale geboortezorg. Zo zal het veel moeilijker worden om van verloskundige of ziekenhuis te wisselen. De protocollen van hoe de vrouw ‘moet’ baren worden strenger en de speelruimte voor zorgverleners om tegemoet te komen aan de wensen van de zwangere worden steeds geringer. Vrouwen lopen het gevaar om in een fuik van zorgverleners terecht te komen, waardoor het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen op de tocht komt te staan.

Lees hier de brief aan Minister Schippers waarmee ze oproepen tot herbezinning van de invoering integrale geboortezorg:

Petitie

Cliënten en professionals in de geboortezorg, steunen het verzoek aan Minister Schippers van Clara Wichmann Proefprocessenfonds en de andere vrouwenorganisaties om een herbezinning van de voorgenomen hervormingen van de geboortezorg. Wil jij het protest ook ondersteunen, teken dan de petitie. Op moment van schrijven zijn er al 2315 ondertekeningen.

Onderteken hier de  Petitie herbezinning hervormingen geboortezorg


Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann ondersteunt principiële en proactieve rechtszaken om de rechtspositie van vrouwen in Nederland te verbeteren.


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s