Hartziekten bij vrouwen

Misschien denk je dat hartziekten vooral bij mannen voorkomen. Dat is niet waar. Hart- en vaatziekten vormen de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen.

Adviezen voor gezond hart

De Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) geeft vier adviezen voor een gezond hart:
– Eet gezond voor je hart. Lees de etiketten om gezonde keuzes te maken.
– Let op je lichaam. Bekende gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes of een hoog cholesterol kunnen je risico op een hartziekte vergroten.
– Ken de feiten over aspirine. Dagelijks gebruik van aspirine ter voorkoming van een hartaanval of beroerte is niet voor iedereen goed.
– Herken de signalen van een hartaanval. De signalen zijn anders voor vrouwen dan voor mannen.

Onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen

Onderzoek naar hart- en vaatziekten vond in het verleden hoofdzakelijk plaats bij mannen. Daardoor is er nog te weinig bekend over het verband tussen vrouwelijke hormonen en hart- en vaatziekten. Het gebrek aan kennis zorgt ervoor dat vrouwen nog te vaak een verkeerde diagnose of behandeling krijgen.

Verband tussen vrouwelijke hormonen en hartziekten

Dr. Jeanine Roeters van Lennep, vasculair internist bij het Erasmus MC in Rotterdam, wil onderzoeken of er tijdens de menstruatie, als de vrouwelijke hormonen het laagst zijn, vaker acute hart- en vaatziekten en zuurstofgebrek in de hartspier optreedt in vergelijking met andere fases van de cyclus. Als dit het geval is dan is het essentieel dat de behandelend arts vraagt naar de menstruele cyclus en eventueel de planning van een onderzoek afstemt op de menstruele cyclus. Daardoor kunnen vrouwen beter behandeld worden voor hart- en vaatziekten.

Meedenken over onderzoek?

Wil jij meedenken over haar onderzoek? Als je zelf last hebt (gehad) van hart- en vaatziekten kan je helpen door een korte online vragenlijst in te vullen op de website van De Hart&Vaatgroep over jouw eigen menstruele cyclus. Daarmee help je Jeanine om het onderzoek aan te scherpen.

Alliantie Gender & Gezondheid

De Alliantie Gender & Gezondheid is een uniek, interdisciplinair samenwerkingsverband van hoogleraren, medisch specialisten, beleidsmakers en andere zorgprofessionals. De Alliantie Gender & Gezondheid is in 2012 van start gegaan, op initiatief van WOMEN Inc. en met ondersteuning van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Doel van de Alliantie Gender & Gezondheid is om de kwaliteit van zorg te verbeteren en gezondheidswinst te boeken, door het verschil tussen vrouwen en mannen in gezondheidszorg te maken. Dit is niet alleen in het belang van vrouwen; door meer zorg op maat en efficiëntie in de gezondheidszorg, kan een aanzienlijke kostenbesparing voor de gehele samenleving worden geboekt.

Een gedachte over “Hartziekten bij vrouwen

  1. Pingback: Behandel me als een dame | Vrouw@lert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s