Hulpbehoevende oudere neemt Oost-Europeaan in huis

Het komt steeds vaker voor in Nederland: een Oost-Europese vrouw die bij een oudere hulpbehoevende inwoont, de boodschappen doet, afwast en ook nog eens lekker kookt. In Italië gebeurt het al op grote schaal: daar zijn naar schatting 830.000 Roemeense vrouwen in dienst bij ouderen.

Handen in het haar

In dagblad Trouw stelt Jacob van de Groep van zorgbureau ‘Zorg zonder Grenzen’ dat die toenemende behoefte alles te maken heeft met het huidige overheidsbeleid: “Mensen zitten met de handen in het haar. Ouderen blijven gedwongen langer thuis wonen, thuiszorg wordt steeds duurder en kinderen hebben niet altijd tijd.”

Voordelen

De voordelen zijn duidelijk: met een hulp in huis hoef je niet te wachten op de thuiszorg die maar een paar uur per dag aanwezig is. Bovendien is het goedkoper omdat ouderen met hun persoonsgebonden budget bij een zorgbureau soms drie tot vier keer meer zorg kunnen inkopen dan bij de thuiszorg. Het gaat meestal niet om een vervanging, maar een aanvulling op de thuiszorg.

Nadelen

Toch zijn er ook nadelen te vinden. Carine den Boer, huisarts in Hoorn, initiatiefneemster van het project Witte Wezen en Soroptimist: ‘Door bezuinigingen in de zorg vinden nu ook steeds meer Oost-Europese vrouwen hun weg naar Nederland. Dat is prima als het vrijwillig is en er goede arbeidsvoorwaarden zijn. Maar vaak is dit noodgedwongen. Door intense armoede worden veel vrouwen gedwongen hun kinderen alleen achter te laten om geld te verdienen zodat hun kinderen in ieder geval te eten hebben. De emotionele schade die hierdoor ontstaat bij de kinderen is enorm. In Italië werken deze vrouwen 7×24 uur. Laten wij niet meedoen aan deze nieuwe vorm van slavernij.’

Bron: Trouw

Een gedachte over “Hulpbehoevende oudere neemt Oost-Europeaan in huis

  1. Ook gaan thuiszorgorganisaties nu allemaal op de fles. Dat ligt zeker niet alleen aan dit fenomeen. Maar ook aan de nieuwe verdelingen van geld in onze maatschappij. Door dat het nu allemaal via de gemeentes gaat (en deze extreem bezuinigen) blijft er niets meer over voor de thuiszorg organisaties. Onze ouderen verdienen betere zorg! Hulp aan huis door een Oost-Europese nanny vind ik dan ook helemaal geen slecht idee. Ik snap wel dat dit aan de andere kant familiaire omstandigheden problemen oplevert.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s