Econoom: ‘Oude vrouw is waardevol’

Econoom Herbert Rolden stelt dat de samenleving er verstandig aan doet om goed voor oude vrouwen te zorgen omdat de informele zorg die zij geven van grote economische waarde is. Rolden onderzocht welke factoren impact hebben op de gezondheid en zorgkosten van ouderen en wat dat betekent voor de vergrijzing.

the-mother-of-478319_1920

Zo maken oudere mannen die hun vrouw verliezen veel meer zorgkosten dan vrouwen die hun man verliezen. Gemiddeld nemen de zorguitgaven met 50% toe en bij mannen ouder dan tachtig jaar groeien de uitgaven zelfs met 80%. Rolden concludeert dit na analyse uit zorgdata van een zorgverzekeraar onder ruim 61.000 verzekerden van 65 jaar. Hieruit blijkt dat na de dood van een partner de zorgkosten voor een nabestaande – of dat nu een man of vrouw is – fiks stijgen. Echter, zodra vrouwen hun leven weer op de rit krijgen stabiliseren hun zorgkosten, terwijl bij mannen die kosten blijven stijgen.

Kostenexplosie

Medische- en zorgkosten zijn het grootst in de laatste zes maanden van het leven en Rolden spreekt zelfs van een ‘kostenexplosie’. Leeftijd maakt veel verschil. Hoe ouder iemand wordt, hoe lager de medische en zorgkosten rond het overlijden zijn. De reden? Bij een persoon die rond zijn 70ste een kwaal heeft die tot zijn dood kan leiden, is een arts meer bereid ‘alles uit de kast te halen’ dan wanneer zijn patiënt 85 is. Arts en patiënt zullen zich in het laatste geval eerder bij de dood neerleggen.

Bron: NHD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s