Petitie: ongeboren kind ook in het BRP!

Soroptimist Marlies Schoneveld is eigenaar en uitvaartbegeleider bij Marlies Schoneveld Uitvaartbegeleiding. Als geen ander weet zij hoe belangrijk het is om afscheid te kunnen nemen als iemand overleden is. Ook als dit een levenloos geboren kindje betreft, dat volgens de wet officieel nooit geboren is, geen geboorteakte krijgt en dus eigenlijk niet bestaat.

angel-883200_1920

Als je baby dood wordt geboren, ben je in diepe rouw. Je wilt een waardig afscheid voor jouw kind. Stel dat je er jaren later achter komt dat je kind voor de wet nooit heeft bestaan, dat is toch verschrikkelijk? Het overkwam schrijfster en journalist Roos Schlikker. En daarom heeft zij nu een missie: wetsverandering. Daarvoor is de petitie ‘Ik wil ook in het BRP (Basis Registratie Personen)’ gestart, die je kunt ondertekenen.

Ziekenhuis afval
Samen met enkele ouders met een levenloos geboren kindje wil Roos dat deze kinderen ook worden erkend en zichtbaar zijn in de administratieve systemen van de overheid. Want hoe erg is het dat jouw kindje, dat je het leven al niet mocht geven, ook nog eens niet bestaat? Soms zelfs als ziekenhuis afval eindigen! Alleen kindjes die even hebben geleefd na de geboorte en kort daarna overlijden krijgen wel een geboorteakte en worden bijgeschreven in het geboorteregister. De verhalen zijn heel schrijnend:

Hoe schrijnend is dit
“Op de eerste dag van mijn zwangerschapsverlof had ik ’s ochtends het hartje van onze dochter nog gehoord. ’s Middags was er geen hartje meer en overleed onze dochter in mijn buik na een fantastische zwangerschap van 35 weken. “Domme pech” werd gezegd in het ziekenhuis. Daar konden wij het mee doen! Toen we de verzekeraar belden kregen we te horen “uw dochter is geen echt kind”. Dit was 3 uur na de bevalling. Naast het grote verdriet en de eeuwige leegte blijk je dus ook geen aanspraak te kunnen maken op de uitvaartverzekering of een andere verzekering. Als klap op de vuurpijl mocht ik ook de rekening van de gemaakte ziekenhuis kosten, het eigen risico, betalen… Mijn kind bestaat niet. Persoonlijk ervaar ik dit als misdadig en onmenselijk! Ik hoop dat mijn dochter alsnog de erkenning krijgt die ze verdient.”

Of dit schrijnende verhaal:
“Onze zoon overleed na een zwangerschap van 22 weken. Wonder boven wonder leefde hij nog 5 uur. Toch mochten we hem niet inschrijven bij de gemeente.
Een jaar later werd onze zoon andere zoon geboren. Hij was gezond maar door een fout in het ziekenhuis stierf hij 2 dagen later. Deze zoon mochten we wel inschrijven. Dat maakt het juist zo wrang: het ene kind mag wel en het andere kind niet bestaat volgens de wet, terwijl er voor ouders geen verschil is tussen je kinderen!”

Dezelfde rechten
Een aantal ouders – met helaas dezelfde schrijnende verhalen – zet zich in om voor levenloos geboren kindjes met een minimale zwangerschapsduur van 24 weken niet alleen dezelfde verplichtingen te krijgen maar ook dezelfde rechten als kindjes die kort na de geboorte zijn overleden. Zij strijden voor alle kindjes, echter is er in de wet een onderscheid tussen geboren worden voor 24 weken en erna. Aan dit onderscheid willen ze niet voorbijgaan.

 • Levend geboren na 24 weken en kort daarna gestorven = wel verplichtingen, ook rechten.
  Geboorte akte, bijschrijven in trouwboekje, inschrijving in het geboorte register, inschrijving in het BRP (basisregistratie personen).
 • Levenloos geboren na een minimale zwangerschapsduur van 24 weken = wel verplichtingen, geen rechten.
  Akte van levenloos geboren kind, bijschrijving in trouwboekje en inschrijving in overlijdensregister. + Verplicht om aangifte te doen, verplicht om te begraven
 • Levenloos geboren voor 24 weken zwangerschap = geen verplichtingen. geen rechten.
  Er mag akte van levenloos geboren kind worden opgemaakt en er mag begraven of gecremeerd worden, maar het is niet verplicht.

Teken de petitie
Inmiddels hebben ruim 70.000 mensen de petitie ‘Ik wil ook in het BPRondertekend. Normaal gesproken is 40.000 handtekeningen behalen in Nederland al praktisch onmogelijk voor de meeste petities! Dit betekent dat de Tweede Kamer dit MOET behandelen omdat dit zo bij wet geregeld is. Wil jij de petitie ook ondertekenen? Dat kan hier.

3 gedachtes over “Petitie: ongeboren kind ook in het BRP!

 1. Mijn moeder stierf op 87-jarige leeftijd in 2010 en had het nog steeds een trauma van haar volledig volgroeide, levenloos geboren kind uit 1954, die zij nooit gezien heeft, nooit vast heeft mogen houden bij de geboorte, nooit een naam heeft mogen geven en als ziekenhuisafval is vernietigd.

  Like

 2. Pingback: Levenloos geboren kind in BRP allang mogelijk? | Vrouw@lert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s