Deze vrouw verdient een standbeeld!

Lil Jaunzems uit Amsterdam voelt zich rijk. Ze heeft AOW, warmte, eten en drinken, kinderen, kleinkinderen. Binnenkort wordt ze 93(!) jaar. Ze zou dus gewoon in een stoel kunnen zitten, bingo spelen en al die andere dingen die oudere mensen doen. Maar weet je wat Lil doet? Na een stormachtige dag gaat ze naar buiten, op zoek naar kapotte paraplu’s. Ze ruimt ze op én recyclet ze. Ze naait er namelijk tasjes van! Het Parool zette haar mooi in beeld.

uitgelichtLil ziet het liefst stormachtig weer met flinke slagregens. Zodra de storm is gaan liggen stapt ze op haar scootmobiel en zoekt op winderige straathoeken, bij gure bushaltes op verlaten marktpleinen, tochtige passages en windgaten achter hoge flatgebouwen naar kapotte paraplu’s. Is het weggegooide exemplaar nog niet kapot genoeg, dan gaat ze met haar hak op het handvat staan en rukt de paraplu nog verder uit elkaar. Ze heeft namelijk alleen het doek nodig, want daar maakt ze haar tasjes van.

Bezorgde voorbijgangers
Voorbijgangers kijken soms raar op, maar dat deert Lil niet. Op een dag verzamelt ze soms wel 18 paraplu’s en als ze daarmee over straat gaat, slaan mensen haar bezorgd gade. Sommige denken misschien dat ze dement is. Maar als ze naar haar toe komen om te vragen wat ze met een kapotte paraplu moet, legt ze uit wat ze ermee doet. Thuis wast, strijkt en knipt Lil het parapludoek en zoekt leuke kleuren bij elkaar waar ze dan een tasje van maakt.

e0ed680d-134c-4dd4-9962-f9909fbd3575Alleenstaande moeder
De tasjes maken is niet iets van de laatste tijd, Lil doet dit al bijna dertig jaar! In haar linnenkast op de slaapkamer ligt enorme hoeveelheid gekleurde tasjes. Ook onder het bed herbergt ze een verzameling. In de wintermaanden werkt Lil van tien uur ’s morgens tot in de namiddag achter haar naaimachine om de tasjes te maken. Een plek waar ze vaak zat, want tot haar 65ste werkte Lil fulltime in de bontjassen. Die naaide ze op een atelier en vanuit huis. Omdat ze als alleenstaande moeder de kost moest verdienen, werkte ze soms werkte ze dag en nacht.

Populair
Voor Lil betekent het maken van tasjes ontspanning. Ze vind het leuk om het resultaat te zien en wil graag iets te doen hebben. Haar tasjes zijn inmiddels zo populair dat iedereen in haar omgeving ze wil hebben. Voor de korfbalvereniging van haar kleinzoon Bret maakte ze tasjes in de clubkleuren blauw-wit. Als ze, zoals altijd elke zaterdag, bij hem gaat kijken, ziet ze nu dat het hele team met haar tasjes loopt. De grap is dat de hele buurt inmiddels meehelpt met verzamelen. Regelmatig staat er weer iemand voor haar deur met kapotte paraplu’s. Maar liever krijgt ze alleen de stof. De vraag is nu zo groot dat Lil als voorwaarde heeft gesteld dat de mensen zelf de paraplu moeten zoeken. Ze maakt hier vervolgens met liefde een tasje van. Geld er voor vraagt Lil niet, ze geeft graag kwaliteit voor niks!

Wij maken een DIEPE, DIEPE buiging voor dit fantastische initiatief van de bijna 93 jarige Lil Jaunzems.

Bron: Het Parool. Fotografie: © Eva Plevier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s