Klein momentje, groots effect bij dementie

Sta je er wel eens bij stil dat 1 op de 5 mensen dementie krijgt? De Stichting CareClowns zet zich in om de eenzaamheid van mensen met dementie te verlichten. Als alle dagen zich aaneenrijgen, lukt het de CareClowns om contact te maken en op ontwapende wijze wat kleur terug te brengen in het leven van deze mensen. Een klein geluksmomentje, maar één met groots effect.

dementie

  • Eén op de vijf ouderen in Nederland krijgt dementie. Grote kans dat het ook in jouw omgeving voorkomt.
  • Nederland telt op dit moment ongeveer 250.000 dementerende ouderen.
  • In 2040 zullen ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie.

Lachen is leven
Stichting CareClowns werkt met een klein team van 15 clowns en actieve vrijwilligers en is het zusje van Stichting CliniClowns. De clowns gaan op bezoek bij ouderen met dementie in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Daar proberen ze hun isolement en eenzaamheid te verzachten met een moment van geluk. Of een spontane lach. Want lachen is leven!

‘Juist de clown kan mensen met het complexe ziektebeeld dementie bereiken. CareClowns maken spontaan contact, gaan mee in de belevingswereld, geven mensen met dementie de hoofdrol geven en laten hen lachen!’

Ervaring van Astrid Joosten
Astrid Joosten, bekend van tv, is ambassadeur van de CareClowns. Ze heeft ze zelf aan het werk gezien met haar moeder: “Het was ontroerend goed. Zo knap dat ik er stil van werd. Ik hoop dat er heel veel donateurs komen, want alle mensen met dementie verdienen dit.”

Eenzaamheid
Dementie betekent letterlijk ‘ontgeesting’. Iemand die lijdt aan dementie verliest steeds meer grip op het leven en is uiteindelijk volledig afhankelijk van de zorg van anderen. Het ziekteproces gaat meestal gepaard met veel verdriet, angst, onmacht, verwarring en strijd. Voor de persoon zelf, maar ook voor de directe omgeving heeft dementie ingrijpende gevolgen. Eenzaamheid en sociaal isolement bij deze groep mensen is groot. Omdat ze zelf soms lastig te bereiken zijn en doordat het verzorgend personeel door bezuinigingen, personeelstekorten en werkdruk prioriteit moet geven aan dagelijkse verzorging. Een logisch gevolg hiervan is eenzaamheid.

Het Louis Bolk Instituut deed onderzoek naar het effect van CareClowns bij ouderen met dementie:
–> 79% van de ondervraagde zorgmedewerkers vindt dat de sfeer op de afdeling positief tot zeer positief is na het vertrek van de CareClowns.
–> Aandacht en contact worden als belangrijkste veroorzakers genoemd, gevolgd door het hebben van tijd, muziek en grapjes maken.

sienkleinEven voorstellen: een CareClown
Op dit moment werken er twintig clowns voor CareClowns. Zij bezoeken mensen met dementie in zorginstellingen door heel Nederland, zoals clown Sien: “Ik vind ouderen vaak authentiek en echt, maar ook kwetsbaar door wat de ouderdom met zich meebrengt aan verlies, ongemak en beperkingen. Dat raakt me. Die echtheid, puurheid vind ik belangrijk als clown en daarin hoop ik de oudere mens te raken en te ontmoeten. Door zang, spel en muziek te brengen als clown wil ik het gezonde deel raken in ieder mens zodat er contact kan zijn door een blik, een lach of een traan. Maar vooral met liefdevolle aandacht en respect voor die mens en met plezier!”

CliniClowns Groep
Beide ‘clown’ stichtingen opereren onder de Raad van Toezicht van de overkoepelende Stichting CliniClowns Groep, in volstrekt gescheiden en transparante bedrijfsvoeringen. Als donateurs bepaal je zelf aan welke activiteit je wilt geven. Voor kinderen doneert je aan CliniClowns. Voor ouderen met dementie aan CareClowns.

Hier kun je zien hoe een bezoekje in z’n werk gaat:

CareClowns boeken
Werk je in de zorg en wil je de CareClowns op jouw PG-afdeling boeken? Of cadeau geven aan een dierbare? Dat kan! Hier vind je alle informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s