Medicijnonderzoek doet vrouwen tekort

Ook in de positie van vrouwelijke proefdieren en vrouwen als proefpersoon zijn wij in de minderheid. En dat is zorgelijk!

Proefdieren zijn bijna altijd mannelijk. En proefpersonen in medisch onderzoek ook. Daardoor worden belangrijke wetenschappelijke en medische bevindingen van onderzoek naar medicijnen gemist.

Sekseverschillen

Want het is bekend dat het geslacht, lengte, gewicht en leeftijd van invloed kunnen zijn op de effectiviteit van het geneesmiddel. En dat de dosering mogelijk aangepast moet worden.

Vrouwen slikken meer

Een vrouw krijgt doorgaans meer recepten voorgeschreven per jaar:  9,5 recepten tegen 6,6 uitgeschreven voor de man. Voordat een geneesmiddel op de markt komt worden er uitgebreid proefdieronderzoek gedaan. Bijzonder is dat de proefdieren grotendeels van het mannelijk geslacht zijn.

Oestrogeencyclus

Het idee leeft dat vrouwelijk proefdieren op basis van hun oestrogeencyclus een grotere variatie in uitkomsten zal vertonen. Een recente meta-analyse van studies van muizen toonde aan dat de oestrogeencyclus bij de vrouwelijke dieren geen invloed had op de resultaten. Er lijken dus geen bezwaren te zijn om proefdieronderzoek m/v te doen.

Kwetsbaar voor bijwerkingen

In het algemeen zijn vrouwen kwetsbaarder voor bijwerkingen dan mannen en is het effect ernstiger. Het is dus zaak dat de proefdeelnemers zowel van het mannelijke als vrouwelijke geslacht zijn, waar het medicijnen betreft die (op termijn) aan beiden wordt voorgeschreven. Onderzoekers en subsidieverstrekkers worden opgeroepen hun verantwoordelijk hierin te nemen. Vrouwelijke proefpersonen dienen ook in het onderzoek geïncludeerd te worden.

Geslacht onderzoeker beïnvloedt proefmuis

Het volgende is geen grap, maar écht waar: Zweedse en Canadese wetenschappers ontdekten dat dieren die met een mannelijke onderzoeker werden geconfronteerd ruim twee keer zoveel stresshormonen in hun bloed hadden dan de dieren die door een vrouw werden geobserveerd. De onderzoekers kwamen tot hun studie na de constatering dat onderzoek bij proefdieren vaak een afwijkend resultaat oplevert als het door anderen wordt herhaald. De verklaring zou liggen in de reactie van de dieren op de geur van mannen -meer specifiek: okselzweet. Dit schrijven ze in het vakblad Nature Methods. Omdat het geslacht van de onderzoekers zoveel uitmaakt voor de studieresultaten, moeten laboratoria dat in hun studieverslag rapporteren.


bronnen:

  • Olfactory exposure to males, including men, causes stress and related analgesia in rodents. Nat Methods. 2014 Jun;11(6):629-32. doi: 10.1038/nmeth.2935. Epub 2014 Apr 28.
  • Medisch Contact 2016:71:067 (18 febr.) pp. 34-35

Aanvullend nieuws:

Minister Schippers steekt 12 miljoen extra in genderspecifieke zorg
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) trekt de komende jaren 12 miljoen euro extra uit voor onderzoek naar gezondheid van vrouwen. Dit werd 7maart bekend gemaakt op een congres van WOMEN Inc. over genderspeficieke gezondheidszorg. Het geld wordt geïnvesteerd in de uitvoering van de kennisagenda Gender en Gezondheid. Hierin is in kaart gebracht welke kennis over de verschillen tussen vrouwen en mannen in de gezondheidszorg bekend is en waar dit nog ontbreekt.

 

Een gedachte over “Medicijnonderzoek doet vrouwen tekort

  1. Pingback: Behandel me als een dame | Vrouw@lert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s