Serious game: inzicht in zorg voor later

ActiZ ontwikkelde de game ‘Mijn latere zorg’ dat inzicht geeft in toekomstige zorgkeuzes. Hiermee willen ze de maatschappelijke discussie over de financiering en de kwaliteit rond de ouderenzorg op een speelse manier faciliteren. De game is confronterend in zijn eenvoud.

Nadenken over later, als je kwetsbaar bent en zorg nodig hebt of dit bespreken met je ouder(s), kan soms lastig zijn. Een serious game als ‘Mijn latere zorg’ helpt op een speelse manier om het gesprek over later te voeren en geeft inzicht in wat iemand – of jijzelf later – écht belangrijk vindt. Want de game is ook een eyeopener voor jongeren.

Simpel ‘spelletje’ oplossing voor duivelse keuzes
Tegenwoordig werk je minimaal tot je 67ste. De vraag is: wanneer ben je oud en aan verzorging toe? En hoe is de (mantel)zorg dan geregeld? Wordt mijn PGB dan wel op tijd of überhaupt uitbetaald? Aan de hand van keuzes laat de game allerlei aspecten voorbij komen die bij ‘oud-zijn’ horen. Het doel is zo een beeld te krijgen van jouw wensen met betrekking tot wonen, zorg en activiteiten. Omdat bij sommige activiteiten wellicht hulp nodig is, is het goed om tijdig te weten of professionele hulp hierbij binnen jouw budget zal passen. Vervolgens kun je gericht zoeken naar een passende oplossing. Heb je te maken met de zorg voor anderen, dan helpt de game om op een laagdrempelige manier het gesprek aan te gaan over dit voor veel mensen lastige onderwerp.

In de game krijg je 24 keuzes voorgelegd rond 4 thema’s:

  • Gezondheid (bewegen, goed slapen, verzorgd uiterlijk)
  • Wonen en Leven (thuis, voelen, vertrouwde gezichten, zelfstandigheid)
  • Samen (koken, gezelligheid, activiteiten)
  • Identiteit (herinneringen, geaardheid, privacy)

Vervolgens kies je wie welke taak op zich neemt: familie en vrienden (mantelzorg) of het verpleeghuis. De game biedt inzicht in en geeft achtergrondinformatie over de gemaakte keuzes, maar stelt je ook voor een dilemma: wat doe je als je te veel vraagt van je mantelzorger of het verpleeghuis? En wat doe je als de gewenste zorg niet past binnen het budget?

Benieuwd naar jouw verzorgde toekomst? Hier Start je de game

bron: Actiz

 


 

Intro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s