Altijd haast, hoe vaak is de vrouw echt vrij?

Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft onderzoek gedaan naar de beleving van vrije tijd. Vrouwen ervaren vrije tijd anders dan mannen. Ze zijn in hun vrije uren meer gericht op het welzijn van anderen en brengen die uren voor een groot deel zorgend en werkend door, blijkt uit het onderzoek Lekker vrij?

Vrije tijd, betaalde arbeid en zorg zijn in het dagelijks leven voor veel mensen niet zo strikt gescheiden als in onderzoek en beleid wordt aangenomen. Dat lijkt in het bijzonder voor vrouwen het geval te zijn. Internationaal onderzoek wijst op het bestaan van een ‘triple shift’ voor vrouwen: naast hun betaalde werk buitenshuis en onbetaald werk thuis (eerste en tweede shift) zou de vrijetijd van vrouwen veel meer dan die van mannen in het teken staan van zorg voor het emotioneel welzijn van kinderen, familieleden en vrienden. Ook is er in eerder onderzoek op gewezen dat de vrije tijd van vrouwen meer versnipperd is en dat ze die vaker doorbrengen in aanwezigheid van kinderen.

Ga je wat leuks doen dit weekend

In het rapport wordt een verklaring gegeven, waarom mannelijke collega’s voor aanvang van het weekend vragen: Ga je wat leuks doen? En na het weekend heb je wat leuks gedaan? De vrouw denkt, hoezo leuk: Er moet gewassen worden, boodschappen gedaan, zorg voor ouders, kinderen hebben aandacht nodig. Uit het rapport valt te lezen dat mannen een gelijk aantal uren vrije tijd hebben dan vrouwen. maar zich in deze tijd wel echt vrij voelen, terwijl vrouwen toch altijd zonodig wat ”moeten”.. Ze voelen tijdsdruk en voelen zich opgejaagd. Een beetje meer quality time voor vrouwen zou geen overbodige luxe zijn.

Hoe gaan we dat klaarspelen?


Bron: SCP

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s