Online hulp voor zwangere vrouwen bij stoppen alcoholgebruik effectief

´9MaandenNiet´ helpt vrouwen bij het stoppen van alcoholgebruik tijdens hun zwangerschap. Daarnaast is het een uniek hulpmiddel voor verloskundigen om het taboe over drinken tijdens de zwangerschap te doorbreken. Dat is de conclusie van het promotieonderzoek van Nickie van der Wulp.

Aan de Universiteit Maastricht deed zij onderzoek naar de effectiviteit van 9MaandenNiet, een online programma voor zwangere vrouwen. Dit e-health-programma blijkt bij veel vrouwen een betere motivatie om te stoppen met alcoholgebruik dan een gesprek met een verloskundige. Het onderzoek is gefinancierd door ZonMw. Daarnaast gaf ZonMw het programma een verspreidings- en implementatieimpuls waarmee de bekendheid van 9MaandenNiet onder zwangere vrouwen en zorgprofessionals is verhoogd.

Hoger opgeleide vrouwen hebben behoefte aan kennis.
Een ander probleem dat verloskundigen ervaren bij het geven van advies aan zwangere vrouwen is dat ze niet altijd goed weten wat de mechanismen en gevolgen zijn van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Ze geven daarom het liefst het globale advies dat het beter is om niet te drinken. Vooral vrouwen met een hogere opleiding blijven vaak drinken tijdens de zwangerschap. En juist deze vrouwen willen precies weten waarom ze moeten stoppen. Dat inzicht kan de verloskundige hen niet altijd geven. Voor deze vrouwen is 9MaandenNiet dan ook een goede aanvulling op het advies van de verloskundige. Het programma biedt ook achtergrondinformatie over waarom alcoholgebruik, zelfs in kleine hoeveelheden, tijdens de zwangerschap risicovol is.

Foetaal Alcohol Syndroom
Eén van de mogelijke gevolgen van alcoholgebruik tijdens zwangerschap is het zogenaamde Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Kinderen met FAS hebben hersenbeschadiging, zijn kleiner en hebben bepaalde gezichtskenmerken.  Jaarlijks gaat het naar schatting om ruim 600 baby’s die hiermee worden geboren. FAS is te voorkomen. Naar schatting worden er per jaar bovendien enkele duizenden baby’s in Nederland geboren met gedragsstoornissen die te maken hebben met alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.


Bronnen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s