Vrouwenstemmen in de raad.

In het algemeen bestaat de gemeenteraad grotendeels uit mannen. Zo blijkt uit een onderzoek van Atria dat onlangs is gepubliceerd.

Waar zijn de vrouwen?
Slechts 28% van de gemeenteraadsleden is vrouw. Vrouwen worden minder vaak gekozen. Ze stromen vaker tussentijds uit. Daarbij gaat het om vrouwen tot 40 jaar. Zijn er wel genoeg vrouwen die zich verkiesbaar stellen en hoe dringen zij door tot het old boys netwerk.

Motivatie
Belangrijkste motivatie voor vrouwen om zich verkiesbaar te stellen is voldoening. Ook zeggen geïnterviewde vrouwen dat ze een kick krijgen van een politiek succes. Het zelfvertrouwen neemt toe, een vorm van zingeving. Een bevlogenheid om maatschappelijk iets tot stand te brengen. Het ontwikkelen van sociale contacten.

Politiek spel:
De vrouwen betreden vaak onbevangen de politieke arena. Het haantjes gedrag moeten ze leren. Dat kost moeite, maar het is wel een groot en boeiend leerproces. De ontwikkeling van debatvaardigheden noemen vrouwelijke raadsleden als voorbeeld waarbij ze buiten hun ‘comfort zone’ moeten treden; iets dat naar eigen zeggen constant van hen gevraagd wordt, en wat ze ook als positief ervaren, omdat het uitdaging biedt.

Nog 2 jaar te gaan voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Dit geeft vrouwen met politieke belangstelling én selectiecommissies van de politieke partijen gelegenheid zich gedegen voor te bereiden op een betere vertegenwoordiging van en door vrouwen.

Aanbevelingen uit het rapport

•    Werf persoonlijk, want vrouwen stellen zich minder vaak zelf kandidaat dan mannen.
•    Benut kweekvijvers in de gemeente.
•    Zet voldoende vrouwen op verkiesbare plaatsen op de kieslijst, en ook op plaatsen daar net onder; vrouwen stromen vaker tussentijds uit, dus hiermee blijft het aandeel vrouwen minimaal op hetzelfde niveau.
•    Zet rolmodellen in en coach vrouwen actief.
•    Plan vergaderingen niet op tijden die als ‘spitsuur’ gelden voor raadsleden (v/m) met kinderen.
•    Realiseer een inclusieve en efficiënte vergadercultuur, zodat vrouwen uit alle etnische groepen zich thuis voelen.
•    Zorg voor voldoende (partij-overstijgende) uitwisseling en training.
•    Verhoog de vergoeding voor raadsleden in kleinere gemeenten.
•    Stimuleer vrouwen om lid te worden van een politieke partij.


Rapport:
Vrouwenstemmen in de raad Ambities, belemmeringen en successen van vrouwen in de lokale politiek


Bronnen;

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s