Levenloos geboren kind in BRP allang mogelijk?

Een doodgeboren baby wel kunnen laten registreren is de wens van veel ouders. De wet biedt die mogelijkheid echter allang. Waarom was dan een petitie nodig? En waarom zoveel leed bij rouwende jonge ouders?

Petitie

Onlangs was de petitie ‘Ik wil ook in het BRP’ in het nieuws, ook in deze blog. Via de petitie werden handtekeningen verzameld om het mogelijk te maken dat levenloos geboren kinderen toch worden opgenomen in de Basis Registratie Personen bij de gemeente. Dan worden deze kinderen erkend en zichtbaar in de administratieve systemen van de overheid: het kind ‘bestaat’ echt. Dat biedt veel ouders van een baby die dood geboren wordt, steun bij het afscheid nemen van hun kind. Er wordt in de petitie onderscheid gemaakt tussen kinderen die overlijden voor of een zwangerschapsduur van 24 weken. De petitie is door ruim 80.000 mensen ondertekend en werd op 15 maart aangeboden aan de Tweede Kamer die de kwestie nu op de agenda zet.

Wet biedt al mogelijkheid

Echter, de mogelijkheid om een doodgeboren kind te laten registeren bestaat al vele jaren. In het informatieblad ‘Levenloos geboren kind: akte en naamskeuze’ van het ministerie van Veiligheid en Justitie staat:  ‘De wet regelt in artikel 19i van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek de mogelijkheid voor ouders van een levenloos geboren kind om een akte van de burgerlijke stand te laten opmaken. Dat is een bijzondere akte -de akte van levenloos geboren kind-, die zoveel mogelijk aansluit bij de geboorteakte van een kind.’.

Ook vermeldt het informatieblad dat het opmaken van de akte niet afhankelijk is van de duur van de zwangerschap. Daarover zou verwarring zijn ontstaan omdat de Wet op de Lijkbezorging wel een termijn van 24 weken zwangerschap noemt waarna een verplichting op begraven of cremeren bestaat. Voor het opmaken van de akte van een levenloos geboren kind is echter geen zwangerschapstermijn.

Al in 2006 gaf een Commissie een glashelder advies aan alle ambtenaren van de burgerlijke stand: maak een akte van geboorte en een akte van overlijden op voor levenloos geboren kinderen, ongeacht de duur van de zwangerschap.

Kortom: de wet biedt alle mogelijkheid om een levenloos geboren kind een plaats in het BRP te geven. Sinds 2006 is daarover zelfs een concreet advies gegeven aan alle betrokken ambtenaren. En toch krijgen ouders die hun doodgeboren kind willen laten registreren heel vaak nul op het rekest.

Kennisgebrek?

Zou het werkelijk zo zijn dat vele ouders die toch al in rouw waren, nog verder werden teleurgesteld en gekwetst door kennisgebrek van gemeenteambtenaren en verzekeraars? Dat zou pas echt treurig zijn. Dan ligt er voor de Tweede Kamer een zeer belangrijke opdracht:  zorg dat iedereen deze wet kent èn ernaar handelt. Rond Pasen – waarin leven en dood dicht bij elkaar liggen – lijkt dat een mooie overdenking.

 


Aanvulling: 19/09/16 – Rijksoverheid

Registratie en geboorteakte levenloos geboren kind
Voortaan krijgen ouders met een kindje dat levenloos geboren is een geboorteakte. Daarop staat dat het kind levenloos ter wereld is gekomen.  Ook komt het kindje op de persoonslijst van de ouder die dit verzoekt. Zo komt het kindje in de basisregistratie personen (BRP).

De verandering gaat niet meteen in. De minister van Veiligheid en Justitie moet eerst het Besluit burgerlijke stand wijzigen. Ook de aanpassingen in de ict van de BRP kosten tijd. Het gaat om voorgenomen beleid. Dit betekent dat de Eerste en Tweede Kamer de plannen van de ministers nog moeten goedkeuren.

Meer info

 

4 gedachtes over “Levenloos geboren kind in BRP allang mogelijk?

  1. Wat jammer dat bovenstaande informatie niet klopt. Ik zou heel graag in contact komen met degene die dit geschreven heeft om de feiten zoals ze zijn weer te geven, een rectificatie daarna zou op zijn plaats zijn.

    Like

    • Dag Natasja, rectificatie is inmiddels geplaatst. Onze conclusie was misschien wat te kort door de bocht, hoewel op zich de informatie wel interessant en nieuw blijft. Want voor veel ouders zijn die akten van geboorte en overlijden wellicht ook al een steun. En het informatieblad zegt zelf al dat die mogelijkheid niet breed bekend is bij ambtenaren.

      Like

  2. Pingback: Aanvulling blog ‘Levenloos geboren kind in BRP’ | Vrouw@lert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s