Soroptimisten zetten zich wederom in voor studentes met vluchtelingachtergrond

Denk je eens in: je bent vluchteling en totaal afhankelijk van het land waarin je bent opgenomen. Je spreekt de taal niet, je diploma’s worden hier niet erkend. Je hele leven staat op z’n kop. En dan krijg je de kans de taal te leren, een studie te volgen en een baan te vinden. Zodat je voor jezelf en je gezin kunt zorgen. Zodat je economisch zelfstandig bent en een betere toekomst in het vooruitzicht hebt. Zodat je binding krijgt met het nieuwe land waarin je woont.

uaf

Hoe? Heel eenvoudig, maar uiterst noodzakelijk & effectief: door begeleiding van studie en werk en door fundraising. Volgens Sander Terphuis – jurist, actief PvdA-lid en gevlucht uit Iran – is integratie een maatschappelijke investering die zichzelf terugverdient. Vluchtelingen zijn gebaat bij een ervaren klankbord. Dat levert betere studieresultaten en toegang tot een beroep op.

Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF

Daarom maken de vakvrouwen die zijn aangesloten bij de Unie van Soroptimistclubs in Nederland hier wederom werk van. De komende maanden worden studentes met een vluchtelingachtergrond door Soroptimisten ondersteund met advies en een luisterend oor. De Soroptimisten werken hierbij wederom nauw samen met Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

Persoonlijke begeleiding

Soroptimisten staan voor de positieverbetering van vrouwen. Woordvoerster van de Soroptimisten, Olenka van Ardenne: “Onze leden willen hun professionele kennis en kunde dan ook graag voor de vluchtelingenstudenten inzetten. In veel gevallen hebben ze al ervaring met coaching en kennis van vele beroepen. We weten dat deze inzet werkt om de positie van de studentes te verbeteren.” De vluchtelingstudentes kunnen rekenen op persoonlijke begeleiding in hun studieomgeving en bij de oriëntatie op hun toekomstig beroep.

Verborgen Schatten

Enkele jaren geleden was er al een gezamenlijk vierjarig project met UAF. Dit project, Verborgen Schatten, leverde 250 succesvolle matches van vluchtelingenvrouwen en Soroptimisten op en 400 vluchtelingenvrouwen zijn financieel ondersteund. Ook in club Hoorn e.o. waren matches. Het belangrijkste in de matches was:

  1. Nederlands leren
  1. Stageplek vinden
  1. Uitbreiding van het netwerk

Club Hoorn e.o. had als afsluiting een professionele eenmalige charity glossy ‘Verborgen Schatten’ gelanceerd, vluchtelingenvrouwen zijn verborgen schatten in ons land. In het tijdschrift kwamen vrouwen van allerlei nationaliteiten, beroepen en leeftijden aan het woord en werd duidelijk wat hen met elkaar verbindt. De opbrengsten kwamen ten goede aan het project. Studenten aan de Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht deden onderzoek naar het vierjarig project en hieruit kwam naar voren:

Het contact met Soroptimisten heeft een positieve invloed op het zelfvertrouwen van vluchtelingenvrouwen.

Tijd en aandacht

Het UAF is verheugd over het initiatief van de Soroptimist vakvrouwen. Directeur Mardjan Seighali: “Het stemt optimistisch dat serviceclubs, zoals de Soroptimisten zich willen inzetten voor mensen met een vluchtelingachtergrond. En niet alleen financieel, maar ook in de vorm van tijd en aandacht. Ontmoetingen tussen mensen met verschillende achtergronden en ervaringen zijn vrijwel altijd verrijkend, over en weer.”

De Unie van Soroptimistclubs in Nederland heeft ruim drieduizend leden en maakt deel uit van de wereldwijde organisatie van Soroptimisten.

Een gedachte over “Soroptimisten zetten zich wederom in voor studentes met vluchtelingachtergrond

  1. Pingback: Westfriese Soroptimisten zetten zich in voor vluchtelingstudenten | Vrouw@lert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s