Uitkomst petitie: mogelijkheden registratie levenloos geboren kinderen onderzocht

De ontwikkelingen omtrent de registratie van levenloos geboren kinderen gaat door. Gelukkig maar, want voor ouders van levenloos geboren kinderen kan registratie van hun kind in het BRP van groot belang zijn. Na een gesprek met de indieners van de petitie, beloven Ministers Plasterk (BZK) en Van der Steur (V&J) onderzoek te gaan doen hoe hier verbetering in kan worden gebracht.

Sierra Exif JPEG

Zoals wij al eerder schreven, is het al mogelijk bij een geboorte van een levenloos kind een speciale akte van de burgerlijke stand op te laten maken. Op die akte worden de geslachtsnaam en de voornaam of voornamen van het kind vermeld. Het bestaan van het kind wordt ermee wel erkend, maar het wordt niet geregistreerd in de overheidssystemen. Volgens Plasterk is registratie in het BRP puur voor de uitvoering door de overheid van haar taken. BZK onderzoekt nu of de gegevens van de speciale akte van de burgerlijke stand kunnen worden opgenomen in een landelijke registratie. Die database zou ouders inzage kunnen geven via de digitale overheidsportal MijnOverheid. Niet alleen ouders maar ook organisaties als gemeenten kunnen dan zien dat ouders een levenloos geboren kind hebben.

Daarnaast start V&J een onderzoek naar de formulering van artikel 2 van het Burgerlijk Wetboek. In dat artikel staat dat levenloos geborenen geacht worden niet te hebben bestaan. Gekeken wordt naar een formulering die meer recht doet aan de gevoelens van de ouders. De ministers hebben toegezegd nog voor de zomer de indieners van de petitie te berichten over hun bevindingen.

Natasja Geyteman-Bos diende de petitie in. Zij noemt het aangekondigde onderzoek teleurstellend, omdat concrete afspraken nog steeds niet zijn gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s