Daarom ben ik lid van het Soroptimisme

Graag wil ik je iets vertellen over het Soroptimisme. En de reden waarom ik, Sigrid Koeleman – Lamers, lid ben geworden van deze serviceclub. Want onbekend maakt onbemind. En het zou zonde zijn als je achteraf denkt: had ik dat maar geweten. Een serviceclub kan je namelijk veel bieden. En jij kunt anderen via zo’n serviceclub veel bieden. Een win-win-situatie dus!

Een serviceclub is voor mij niet vreemd. Sterker nog, het is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader was medeoprichter van de Junior Kamer Westfriesland en er waren vaak bijeenkomsten waar wij als kinderen bij aanwezig waren. Voor mij was het dus logisch om me op een gegeven moment ook aan te sluiten bij een serviceclub. Dit is de reden waarom ik lid ben van de Soroptimisten. Wie weet is het ook iets voor jou?

Iets betekenen voor anderen

De definitie: ‘Een serviceclub is een vrijwillige non-profitorganisatie waarvan de leden elkaar regelmatig ontmoeten om liefdadigheidswerk te doen door metterdaad bij te dragen of door het werven van middelen voor andere organisaties’. Voor onze Hoornse Soroptimistclub betekent dat onze club alleen bestaat uit vrouwen. We steunen (kleinschalige) projecten in het buitenland, zoals het Doveninstituut op Sri Lanka, landelijke projecten met de Unie van Soroptimistclubs, zoals het UAF-project, of projecten in de buurt, zoals het Kinder Filmfestival. Zo betekenen wij iets voor anderen, maar zij beteken soms ook iets voor ons. Zo gaat mijn dochter na haar eindexamen naar het Doveninstituut op Sri Lanka om daar vrijwilligerswerk te doen en zich voor te bereiden op haar studie Culturele Antropologie.

Samen sta je sterker

Ben je lid van een serviceclub, dan kun je met een groep idealen realiseren, projecten organiseren. Zo hebben wij vier jaar geleden met de regioclubs de actie ‘Wij spelen de bal’ georganiseerd. Meisjesvoetbalclubs in de regio zamelden geld in om straatmeisjes in Colombia (een project hier in Westfriesland) een toekomst te geven. Wij werkten hierin samen met het destijds nog bestaande vrouwenteam van AZ. De voetballende meisjes konden een clinic winnen en bezochten een wedstrijd van de AZ-vrouwen. Samen haalden ze € 6.700 euro op! Ook het Kinder Filmfestival is een staaltje van samenwerken. Diverse Soroptimistclubs in Nederland hadden al zo’n Filmfestival. Samen met hen is een programma opgesteld om dit ook in Hoorn e.o. te organiseren. Een jaarlijks terugkerend event dat we zelfstandig uitvoeren, maar wel gezamenlijk mee naar buiten treden.

Learning by doing

In een serviceclub doe je doorgaans hele andere dingen dan in je eigen beroep. Dat is ook de bedoeling, door dingen te doen / ondernemen kun je van elkaar leren. Bovendien krijg je de gelegenheid om een project uit te werken, waarin jij goed bent. Zoals in mijn geval het ontwikkelen van een glossy magazine voor het goede doel. Heb je een idee, dan werk je dat uit en presenteert het in jouw club. Valt het goed, dan kan er een commissie worden samengesteld en ga je aan de slag. Heel inspirerend! Eén van de ideeën was een blog met vrouwennieuws op te zetten. En aangezien je dit artikel nu leest, ben je er zelf getuige van dat ook dit project is gelukt!

Kennis delen

In de club of tijdens een project, kun je jouw kennis delen met anderen. Een mooi voorbeeld is het project met het UAF, waar enkele leden uit mijn club hun bijdrage aan hebben gehad. Zij begeleidden vluchtelingen in de Nederlandse taal en gewoonten. Jouw kennis kan veel betekenen voor een ander. Mooi als je dit kunt delen in een serviceclub, toch?

Netwerken

Natuurlijk kun je ook jouw kansen pakken. Zelf heb ik dus de eenmalige glossy met leden uit mijn club verder ontwikkeld. Dankzij het netwerk van de Soroptimisten vond ik Fridie van Loon (Caplan) bereid om de vormgeving en het drukken te regelen. Uiteindelijk heb ik het project voor een opdrachtgever verder uitgewerkt en samen met Fridie maak ik nu de Lekker Weten, het klantenmagazine van de biologische supermarktketen Ekoplaza. Ook organiseren we projecten met andere serviceclubs, zoals de autorally met de Lions uit Opmeer voor de stichting Make a Wish. Alle inkomsten komen ten goede aan kinderen met een levensbedreigende ziekte. Vorig jaar leverde dit € 10.000 euro op! Dit jaar gaan we in het weekend van 25 september naar Limburg. Zet jij deze datum alvast in je agenda?

Kom in beweging!

Denk jij ook iets toe te kunnen voegen aan het Soroptimisme? Wil jij je inzetten voor minder bedeelde vrouwen en kinderen in onze samenleving? Kom dan in beweging! Wil je meer informatie? Je kunt ons altijd benaderen via hoorn@soroptimist.nl

Hartelijke groet, ook namens onze leden van Soroptimistclub Hoorn en omstreken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s