Extremiteiten laten vrouwen niet koud

Onlangs publiceerde NRC en andere kranten een item over ijsklompjes aan de andere kant van het bed. Vrouwen worden vaak geplaagd door ijsklompjes. Sokken, kruiken en de warme mannenvoet worden ingezet om hier een einde aan te maken.

Vrouwenvoeten zijn echt vaak koud. En vrouwen hebben er last van. Dat bleek onder meer uit een enquête onder 2.800 bewoners van Basel, van wie er 1.810 reageerden. 31,1 procent van de vrouwen klaagde over koude extremiteiten (handen en voeten), tegenover 6,9 procent van de mannen. Jonge slanke vrouwen hebben de koudste voeten.

Handen
Van de vrouwenhanden is gemeten dat zij écht kouder zijn. In het artikel Cold hands, warm heart schreven Amerikaanse artsen in 1998 in The Lancet dat de gemiddelde handtemperatuur van vrouwen anderhalve graad lager is dan bij mannen. Het ging alleen om die extremiteiten: de lichaamstemperatuur (gemeten in het oor) verschilde niet tussen de mannen en vrouwen.

Waarom treft de kou vooral vrouwen? Daar hebben fysiologen verschillende verklaringen voor bedacht. De belangrijkste is dat bloedvaten van vrouwen zich sneller vernauwen bij kou. Handen en voeten zijn warmteregelaars van het lichaam, door hun uitstekende positie en relatief grote oppervlak. Bij kou vernauwen de bloedvaten in handen en voeten zich. Dat vertraagt de bloeddoorstroming waardoor er minder warmte verloren gaat. Het lichaam blijft daardoor op temperatuur, maar de handen en voeten koelen af.

Dat de vaten van vrouwen sneller samentrekken blijkt ook uit het feit dat vrouwen vaker ‘dode vingers’ hebben. Dode vingers zijn een overdreven reactie op kou, waarbij de vaten zich zo sterk vernauwen dat vingers nauwelijks bloed krijgen en wit kleuren. Medici noemen dit het fenomeen van Raynaud.

Neuzen
Koude neuzen ook geen onbekend fenomeen, maar dat zou een gezond teken moeten zijn.

Feit is wel dat een lagere temperatuur goed is voor de lijn. Bewezen is dat als de kantoor temperatuur een paar graden lager is dit goed is voor de verbranding, voor de slanke lijn.

Zullen we het er dan maar op houden dat we afvallen tijdens het slapen.

Een beetje lijden voor het lijnen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s