Moeder binnen handbereik

Op 26 april 2016 publiceerde het CBS gegevens over de leef afstand tot moeder. Weliswaar gaat het over het jaar 2014, maar deze veelzeggende gegevens willen wij je niet onthouden. Overigens wordt deze statistiek 1x per 5 jaar gepubliceerd.

Mensen met thuiswonende kinderen wonen dichter bij hun moeder dan mensen zonder kinderen. Vooral alleenstaande ouders hebben hun moeder vaak in de buurt wonen.

Op 1 januari 2014 woonde 58 procent van de alleenstaande ouders tussen de 25 en 40 jaar binnen vijf kilometer van hun moeder.  In het CBS bericht wordt gesproken over de afstand tot de moeder en niet over de afstand tot de vader of ouders. Dat is gedaan omdat de moeders van volwassenen vaker nog in leven zijn dan de vaders. Er zijn dus meer gegevens over bekend.

Bij paren met thuiswonende kinderen was dat met 51 procent iets minder. Ouders bieden hun volwassen kinderen vaak praktische hulp, bijvoorbeeld als oppas voor de kleinkinderen. Dit soort steunverlening is gemakkelijker als familie in de buurt woont.

4 op de 10
Met het stijgen van de leeftijd neemt de kans toe dat moeder zelf hulp nodig heeft. Ook dan is het prettig als ouders en kinderen niet te ver van elkaar vandaan wonen. Bijna 1,5 miljoen Nederlanders hebben een moeder die tussen de zeventig en tachtig jaar is, en ruim 1 miljoen hebben een moeder van tachtig jaar of ouder. Op oudere leeftijd wonen kinderen gemiddeld iets verder bij hun moeder vandaan dan op jongere leeftijd, maar de verschillen zijn niet zo groot. Van de 65-plussers woont 40 procent binnen vijf kilometer van hun moeder, van de 35- tot 55-jarigen is dat 47 procent.

<20
Jongvolwassenen wonen overwegend nog in het ouderlijk huis. Ruim de helft van de 20- tot 25-jarigen woont ook nog thuis, maar daarna daalt het aantal thuiswonenden snel. Bij de oudere leeftijdsgroepen kan het ook andersom zijn, dan woont de oudere moeder bij het kind in.

Bron: CBS


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s