Mobieltjes in India krijgen noodknop voor vrouwen

Nieuwe mobieltjes moeten in India vanaf volgend jaar een ‘paniekknop’ hebben. De maatregel is bedoeld om geweld tegen vrouwen, een hardnekkig probleem in het land, tegen te gaan, aldus het Indiase ministerie van Telecommunicatie.

Indianoodknop_gr

Met bijna 1,1 miljard gebruikers is India de op een na grootste markt voor mobieltjes ter wereld. Dankzij de technologie kan de veiligheid van vrouwen verbeteren, want behalve een paniekknop wil de Indiase overheid ook dat de telefoons een gps-signaal uitzenden, zodat slachtoffers makkelijker kunnen worden getraceerd. Verder moet er een nationaal alarmnummer komen. Opgelost zou je denken?

Kinderverkrachting

Helaas zal het initiatief voor veel meisjes weinig uithalen. Volgens Swati Maliwal van de Delhi Commission for Women, zijn de afgelopen anderhalve maand alleen al in New Delhi 50 kinderen verkracht. Voor het 4-jarig meisje dat slachtoffer was van verkrachting, biedt de telefoon geen hulp, want die heeft ze niet.

Verbod op gebruik

Ander probleem is dat in een aantal dorpen in de deelstaat Gujarat onlangs een verbod kwam voor het gebruik van de mobiele telefoon door ongetrouwde vrouwen en meisjes onder de 18 jaar. Het zou ‘slechte situaties’ in de hand werken en een nadelig effect hebben op de studieresultaten.

Publieke schande via social media

Het probleem van geweld tegen vrouwen kreeg wereldwijd aandacht na de groepsverkrachting van een 23-jarige studente in Delhi in 2012. De regering kondigde strengere straffen aan. Desondanks werden in 2014 ruim 36 duizend verkrachtingen geregistreerd, een stijging van 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Maar het werkelijke aantal verkrachtingen ligt waarschijnlijk veel hoger. Lang niet alle slachtoffers doen aangifte, mede omdat de daders zelden worden vervolgd. Van 11.000 duizend gevallen in Delhi zijn niet meer dan 150 daders daadwerkelijk berecht. Sociale media wordt daarom steeds vaker gebruikt om belagers publiekelijk te schande te maken.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s